ČNB zasypala trh eury. Zázračný recept na silnou korunu funguje, jenže brzy pomine

Guvernér ČNB Aleš Michl

Guvernér ČNB Aleš Michl Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
2
Fotogalerie

Dealeři České národní banky mají za sebou tři perné měsíce na devizových trzích. Suma eur vynaložená bankéři na boj o stabilitu koruny překročila v prvních srpnových dnech hranici dvaceti miliard eur, což pro ČNB znamená takřka půl bilionu nakoupených korun. Právě silná koruna se v novém složení Bankovní rady ČNB stala klíčovým nástrojem v boji s masivní inflací. Pod taktovkou nového guvernéra Aleše Michla banka změnila intervenční taktiku, a to ze setrvalé podpory koruny na šokovou terapii.

„Obměněná bankovní rada zvolila na posledním zasedání velmi riskantní strategii. Další zpřísňování měnové politiky se opírá jen o kurz a kurzové intervence ve prospěch koruny,“ uvádí ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská a upozorňuje na tempo výprodeje devizových rezerv.

Jmenování nových členů bankovní rady ČNB na Pražském hradě

Video placeholde
• ČTK/Blesk

„Intervenční polštář se tímto tempem vyčerpá velmi rychle. A co je ještě závažnější, ještě před tím, než inflace výrazně zpomalí,“ zdůrazňuje Horská. Dvacet miliard eur prodaných v rámci intervencí během posledních tří měsíců odpovídá bezmála třinácti procentům všech devizových rezerv centrální banky, kterých měla ČNB zhruba za 160 miliard eur. Tímto tempem intervencí by tak bankéři vystříleli eurový zásobník za necelé dva roky. 

Symbolem posunu ve významu i způsobu intervencí byl počátek éry nového guvernéra. Jen od nástupu Aleše Michla do křesla prvního muže centrální banky vynaložila ČNB na intervence podle zdrojů deníku E15 přes 10,5 miliardy eur a nakoupila tak přes čtvrt bilionu korun.

Nejsilnější intervenční moment přitom nastal týden od Michlova nástupu. Během dvou dnů v závěru prvního červencového týdne bankéři razantně vpadli na trh a směnili na koruny více než osm miliard eur najednou. Během pár dnů se jim tak podařilo zlevnit euro, a tedy zpevnit kurz koruny o zhruba čtyřicet haléřů.

„Jedním z možných vysvětlení je, že ČNB chtěla dát jasně najevo, jaký směr koruny si přeje, a takovou akcí donutila část hráčů na trhu k takzvaným stop-lossům, neboli pokynům k uzavření pozic na sázku proti ČNB, tedy na další oslabení koruny,“ soudí portfolio manažer Erste Asset Management Tomáš Kroužel na základě dat z mezibankovního úvěrového trhu dostupných v databázi agentury Bloomberg. Centrální banka by tím podle něho významně pročistila trh.

O intervencích v tomto měřítku svědčí data z pravidelné Dekádní bilance ČNB. Z dokumentu vyplývá od počátku července pokles likvidity bankovního sektoru o bezmála 200 miliard korun, což podle analytiků ukazuje na intervenční aktivitu ČNB. Centrální banka za svá eura stahuje z bankovního sektoru českou měnu. ČNB tradičně komentuje objem svých devizových intervencí až se zpožděním. 

„ČNB se tímto jednorázovým dezintervenčím krokem zároveň mohla pokusit o zpřehlednění predikce likvidity na peněžním trhu. Redukce mezibankovní likvidity z důvodu intervencí se totiž projevila v posledním období plnění povinných minimálních rezerv v nedostatku hotovosti, a tím i vyššímu pnutí na peněžním trhu,“ doplňuje Kroužel.    

Analytici zdůrazňují, že záměr držet silnou korunu je odvážnou hrou. „Tuzemská ani globální ekonomika neposkytují mnoho důvodů pro přirozené posilování kurzu a jeho reálnou hodnotu lze odhadovat na zhruba 26 korun za euro,“ odhaduje ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Petr Kymlička. Koruna je podle něho pod silným tlakem na oslabování.

„Je tak možné očekávat, že již na příštím zasedání Bankovní rady bude zvažován ještě únosný rozsah intervencí, zřejmě i za cenu opětovného navýšení základní úrokové sazby,“ dodává Kymlička. 

Na trhu ale zatím nová taktika ČNB funguje. Kurz koruny se ani přes to, že banka po zbytek července prakticky nebyla na trhu, neoslabil nad kurz z počátku července a měna je relativně stabilní. „Zdá se, že se jednalo o poměrně zdařilou strategii, kterou by ČNB měla v případě potřeby opět zopakovat,“ dodává Kroužel.

Rizikem podle ekonomů je, že trh rychle pochopí taktiku ČNB i to, jak dlouho je banka ochotna a schopna ji udržovat. Pokud by palebná síla centrální banky povážlivě oslabila, může se trh v kombinaci s nechutí centrálních bankéřů zvyšovat sazby chopit šance zaspekulovat proti ČNB a srazit korunu na kolena. 

„Po holubičím coming-outu nové bankovní rady mohou velké fondy zintenzivnit sázky proti koruně a tempo pálení devizových rezerv rapidně akceleruje,“ varuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Podle dostupných dat ČNB skutečně zesílila aktivitu na trzích před svým prvním srpnovým zasedáním a od počátku měsíce nakoupila koruny za zhruba půl druhé miliardy eur. Korunu nicméně dokázala zkrotit a momentálně je česká měna silnější než před srpnovým zasedáním Rady.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!