Čeští operátoři se chystají na výpadky elektřiny. Sítě přežijí bez proudu půl hodiny

Zdaleka ne všechny vysílače v sítích mobilních operátorů lze zálohovat pomocí diesel generátorů.

Zdaleka ne všechny vysílače v sítích mobilních operátorů lze zálohovat pomocí diesel generátorů. Zdroj: Profimedia.cz

Trojice operátorů má obavy o provoz mobilních sítí v případě, že by vlivem energetické krize a války na Ukrajině nastaly problémy s dodávkami elektřiny, na které jsou telekomunikační sítě závislé. Nejistota O2, Vodafonu a T-Mobilu kopíruje nervozitu v dalších evropských zemích. Zejména v Německu, Francii, Itálii a Švédsku začala příprava krizových plánů. Výpadkem mobilních sítí by byl v podstatě ohrožen každodenní chod celého státu.

Tuzemští operátoři už podnikají preventivní kroky k posílení fungování sítí. Zahrnuje to ladění energetické náročnosti infrastruktury a také fungování dieselových generátorů, které dokážou nezávisle zajišťovat elektřinu i v případě výpadku sítě.

„Zvyšujeme množství nafty u datacenter, abychom prodloužili provozuschopnost v případě výpadku,“ uvedl Jan Klouda, viceprezident Vodafonu pro právní záležitosti, řízení rizik a bezpečnost. Datacentra mají rovněž bateriové zálohování. „Zbytek sítě, kam spadá přes pět tisíc vysílačů, máme také zálohovaný bateriemi, ale  generátory a naftou jej zálohovat na všech vysílačích není možné,“ doplnil Klouda.

„Jen v Německu máme přes třicet tisíc mobilních vysílačů a velké množství dalších je v ostatních zemích včetně Česka. Není možné mít třicet tisíc dieselových generátorů už jen proto, že se musejí pravidelně doplňovat. Není možné ochránit celou naši síť a každou anténu záložní energií. Silně tak závisíme na dodavatelích energie a jejich krizových plánech,“ popsal deníku E15 Thomas Tschersich, ředitel bezpečnosti v Deutsche Telekomu, mateřské firmy českého T-Mobilu.

V Evropě funguje zhruba půl milionu telekomunikačních vysílačů. Většina má podle odborníků z trhu zálohu na půlhodinový chod. Výpadky by zřejmě byly fatální. „V případě výpadku elektřiny mohou být části sítí provozovány pouze krátkodobě. Důsledky by byly obrovské, z velké části by se zastavilo fungování ekonomiky a státu,“ upozornil Jaro Krieger-Lamina z Rakouské akademie věd.

Blackouty jsou přitom podle insiderů z trhu reálné. Letos v červnu například velký výpadek postihl část Prahy, a to kvůli technické závadě v rozvodně ČEPS, firmy zajišťující v tuzemsku provoz elektrické přenosové soustavy. To zasáhlo i důležité datové centrum společností CETIN a O2 na pražském Chodově, které dokázalo udržet chod právě díky bateriím a dieselovým generátorům. CETIN také od počátku války na Ukrajině začal doplňovat naftu v nádržích.

Bezpečnost provozu zvyšuje ještě jeden prvek. „Datacentra máme takzvaně georedundantně zálohovaná, takže při výpadku jednoho dokáže převzít chod to druhé,“ vysvětlil manažer O2 Filip Martinec.

Asociace provozovatelů mobilních sítí, ve které se „velká operátorská trojka“ sdružuje, se kvůli obavám obrátila na vládu. Požaduje, aby operátoři byli považováni za klíčové složky národní kritické infrastruktury při přípravě scénářů na případné krácení či přerozdělování dodávek energií. Operátoři jsou v poslední době aktivní také po stránce lobbingu. Argumentují třeba tím, že byli klíčovou složkou při řešení covidu, tornáda na Moravě či neštěstí v Českém Švýcarsku.

Odpověď od vlády podle informací deníku E15 zatím nedostali. „Dodávky pro kritickou infrastrukturu jsou a budou zajišťovány v souladu s energetickým zákonem a prováděcími vyhláškami, zejména vyhláškou o stavech nouze. V případě nezbytnosti regulovat dodávky energií bude určitě přihlédnuto ke kritickému významu určených prvků kritické infrastruktury a zajištění jejich funkčnosti,“ uvedl David Hlušík, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, které má oblast na starost.

Operátorům mimo jiné vadí, že nejsou přímo zmiňováni mezi klíčovými složkami národní kritické infrastruktury. To ale podle ministerstva není třeba, protože existuje obecná právní úprava pro kritickou infrastrukturu a není nutné explicitně zmiňovat elektronické komunikace.

Jak rostla cena elektřiny?

Video placeholde
• Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!