Huawei finišuje největší střešní solární elektrárnu na světě, v energetice roste i v Česku

Huawei prozatím nezveřejňuje seznam společností, se kterými v nové oblasti na českém trhu spolupracuje.

Huawei prozatím nezveřejňuje seznam společností, se kterými v nové oblasti na českém trhu spolupracuje. Zdroj: profimedia.cz

Čínský kolos už do energetiky vstoupil také v Česku.
2
Fotogalerie

Čínská technologická společnost Huawei ve spolupráci s tureckým partnerem SolarApex dokončila první fázi zprovoznění největší instalace střešních solárních panelů na světě. Jako jeden ze zdrojů elektřiny ji budou využívat turecké ocelárny Tosyali Holding Company. V těchto dnech zahájila provoz střešní solární soustava o výkonu 85 megawattů. V únoru příštího roku má být hotov celý projekt s celkovým výkonem 142,5 megawattu. Náklady dosáhnou 71 milionů dolarů, zhruba 1,8 miliardy korun. Společnost Huawei už v energetice expandovala také do Česka.

Tosyali začíná fotovoltaický systém využívat ve všech svých továrnách, kde celkem zaměstnává patnáct tisíc lidí. Celková instalace má zabírat plochu 63,2 hektaru a generovat 250 milionů kWh elektřiny ročně. Padne na to 26 tisíc solárních panelů, 1400 invertorů, čtyři tisíce kabelů a bezpočet tun oceli.

„Naším cílem je snížit spotřebu fosilních paliv na nejnižší možnou úroveň. V souladu s touto strategií začneme poprvé v Turecku používat vodík jako náhradu fosilních paliv při výrobě železa a oceli. Pro tyto provozy zaměřené na vodík budeme využívat část elektřiny ze solární elektrárny,“ vysvětlil předseda představenstva Tosyali Fuat Tosyali. Podle něj to odlehčí uhlíkovou stopu provozu o více než 116 milionů kilogramů oxidu uhličitého.

Realizaci projektu zajišťuje společnost SolarApex, která vznikla odštěpením z tureckého energetického podniku Yenelsis Enerji. Hlavním dodavatelem energetických technologií je čínský telekomunikační kolos Huawei, který se v poslední době začal více soustředit na energetiku.

Díky Green Dealu nebo projektům dekarbonizace v ní vidí velký obchodní potenciál. Zároveň se tím snaží nahradit propady v telekomunikačním a IT byznysu, který trpí americkými sankcemi. V Česku tato omezení loni způsobila propad tržeb Huawei o polovinu.

Čínský kolos už do energetiky vstoupil také v Česku. Prvním společnostem začal dodávat například součástky do nabíječek elektromobilů, invertory a podobně. Jednou z nich je Olife Energy, která nově vyhrála zakázku na instalaci 33 nabíjecích stanic pro Letiště Praha. Dodává je také firmám jako ČEPS, Moneta Money Bank nebo Řízení Letového provozu ČR. „Moduly od Huawei dosahují prvotřídních parametrů a kvality zpracování za přijatelné ceny,“ uvedl ředitel Olife Energy Miroslav Vejman.

SolarApex se na zahraniční expanzi teprve chystá. „Do prvních evropských zemí vstoupíme během příštího roku,“ řekla deníku E15 členka představenstva Besime Özderici, a to na setkání v Budapešti, odkud Huawei řídí evropské energetické aktivity. SolarApex s Huawei podepsala smlouvu na dodávky technologií pro projekty o výkonu 400 megawattů s tím, že se tato solární spolupráce může rozšířit.

Čína obecně patří mezi dominantní dodavatele fotovoltaiky, a to i v tuzemsku. Někteří kritici ale upozorňují, že se Česko snaží zbavit energetické závislosti na Rusku a telekomunikační závislosti na Číně, ale další závislost vzniká jinde. „Pod tlakem Green Dealu a energetické krize se hrneme do instalace solárních zařízení, a na Číně si tak vytváříme závislost v jiném oboru,“ řekl výkonný ředitel Asociace kritické infrastruktury Michal Moroz. Podobně Čína v Česku prostřednictvím firem Hikvision a Dahua ovládá trh s bezpečnostními kamerami.