Amazon postaví v Česku cloudové úložiště. Loví startupové jednorožce, získal i PPF

Logo Amazon Web Services

Logo Amazon Web Services Zdroj: Jan Sedlák

Největší cloud světa Amazon Web Services (AWS) se v Praze chystá spustit lokální zónu, která doplní síť jeho rozsáhlých datových center v Evropě. Chce tak českým zákazníkům nabídnout rychlejší spojení či lokální ukládání dat. Amazon se mimo jiné připravuje na spuštění státního cloudu. Roste mu také počet zákazníků, nedávno například získal skupinu PPF.

Ta se s americkým gigantem domluvila na rozsáhlém projektu migrace starých IT systémů svého telekomunikačního operátora Yettel (dříve Telenor) v Maďarsku, Bulharsku a v Srbsku. Vedle O2 a Cetinu jde o jedno ze silných aktiv, které skupina v rámci PPF Telecom Group provozuje.

„Naší ambicí je být nejlépe fungujícím operátorem v regionu. Transformace na moderní IT je pro to klíčová,“ uvedl výkonný ředitel PPF Telecom Group pro střední a východní Evropu Marek Sláčík.

Cloud od Amazonu začala využívat také Škoda Auto, která ho mimo jiné nasadila v rámci systému umělé inteligence na detekci možných výpadků výrobních linek.

Největší světové cloudy rovněž soupeří o pozornost startupů v Česku, které mohou vyrůst ve velké mezinárodní hráče a představovat tak velké odběratele. Platforma Google Cloud například získala do svého portfolia Rohlík.cz, který už působí v několika zemích.

Amazon má mezi zákazníky pražskou firmu Ataccama, jež v létě získala investici 3,6 miliardy korun a aspiruje na pozici dalšího českého jednorožce, tedy startupu s hodnotou jedné miliardy dolarů a více. Další blížící se český jednorožec, společnost Mews, používá Microsoft Azure.

„Kolem 83 procent z více než tisíce světových jednorožců běží na našem cloudu,“ spočítal výkonný ředitel AWS a jedna z nejmocnějších postav v současném IT byznysu Adam Selipsky.

Amazon nedávno spustil lokální zónu ve Varšavě, Praha má následovat. Podle zástupců firmy ekonomiky ve střední a východní Evropě dospívají, což láká byznysovou pozornost firem typu AWS. Reaguje i konkurence, Microsoft chystá stavbu datacentra v Praze a Google rozjede český cloudový region.

„Zhruba přede dvěma roky jsme v regionu měli dvacet certifikovaných odborníků na AWS, teď jich je 350. V příštích letech plánujeme byznys kolem cloudu Amazonu zpětinásobit,“ řekl deníku E15 Tomáš Bubeník z konzultantské společnosti Deloitte, kde má na starost byznys s AWS ve střední Evropě.

Velké cloudy také těží z energetické krize. Rostoucí ceny energií a serverového hardwaru nutí česká datová centra ke zdražování. AWS a spol. na rozdíl od malých lokálních hráčů mají úspory z rozsahu, vyspělou energetickou politiku a vyrábějí si vlastní hardware a někdy i optimalizované čipy. „Energetická krize nutí zákazníky přehodnocovat provoz IT,“ řekl deníku E15 generální ředitel AWS pro střední a východní Evropu Przemek Szuder.

„AWS má 85 procent energie z obnovitelných zdrojů. Před pár lety to bylo v kolonce PR, dnes je to zásadní ekonomická výhoda,“ popsal Petr Soukup, který se jako konzultant věnuje zavádění cloudů.

Trojice amerických firem Amazon, Microsoft a Google ovládá 75 procent evropského trhu. „Investují přes miliardu eur měsíčně. V infrastruktuře jim nemůžeme konkurovat,“ konstatoval bezpečnostní ředitel Deutsche Telekomu Thomas Tschersich.

Starý kontinent se přesto snaží. Evropská investiční banka půjčila před pár dny 200 milionů eur francouzské firmě OVH, která chce stavět nová datacentra. Je to vůbec první akce EIB v této oblasti.

OVH patří s tržbami 663 milionů eur ročně mezi největší evropské cloudové hráče. Amazon Web Services loni utržil 62 miliard dolarů a vytvořil většinu zisku celého Amazonu. Letos se počítá s výrazným zvýšením. Tržby v posledním čtvrtletí vyskočily meziročně o 27 procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!