Bankovní megadeal se přiblížil. Miliardáři dali zelenou prodeji portfolia Sberbank

Někteří z významných věřitelů, kteří v minulých měsících vyjádřili svou nespokojenost s průběhem konkurzu a rozporovali složení věřitelského výboru, vzali svůj krok zpět

Někteří z významných věřitelů, kteří v minulých měsících vyjádřili svou nespokojenost s průběhem konkurzu a rozporovali složení věřitelského výboru, vzali svůj krok zpět Zdroj: E15 Michael Tomeš

Obří bankovní deal letošního roku mezi Českou spořitelnou a Sberbank CZ pokročil ke svému finále. Někteří z významných věřitelů spojených se jmény českých miliardářů, kteří v minulých měsících vyjádřili svou nespokojenost s průběhem konkurzu a soudně rozporovali složení věřitelského výboru, vzali totiž svůj krok zpět. Právě absence soudních sporů napadajících průběh insolvence padlé banky je podle kupní smlouvy nutnou podmínkou pro realizaci transakce. Před hrozbou ztroskotání obchodu z těchto důvodů dlouhodobě varovala insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová.

„Věřitel bere veškerá jím podaná odvolání v celém rozsahu zpět,“ uvedl

koncem února advokát sázkového Tipsportu Petr Kališ. Obdobně už o pár týdnů dříve stáhly své odvolání proti jmenování věřitelského výboru na klíčové schůzi věřitelů v říjnu loňského roku i sesterské firmy ZVVZ Machinery a ZVVZ Enven engineering z portfolia tuzemského miliardáře Ivana Zacha.

Právě sázkový gigant miliardářského kvarteta podnikatelů kolem Vratislava Randy a strojírenských firem z portfolia tuzemského miliardáře Ivana Zacha patřil k nejhlasitějším kritikům navrhovaného vypořádání se padlého finančního domu s věřiteli. 

„Není důvod, aby věřitelé ze třetí skupiny byli bez dalšího spokojeni s tím, že z jejich vkladů u jedné z nejzdravějších bank působících v České republice dostanou zpět pouze 90 procent, nikoli sto procent hodnoty svých vkladů,“ uváděl dříve Kališ s tím, že odvolání patří k přirozeným právům věřitele. Složení věřitelského výboru vedle významných firem z korporátní sféry rozporovaly i dvě desítky obcí. Většina z významných věřitelů z této kategorie rovněž svá odvolání během ledna a února stáhla. 

„Rizikem odvolání jsou časové posuny, případně i následné soudní spory. Riziko neuskutečnění transakce z tohoto důvodu je nicméně malé a napadány jsou spíše formální a procesní aspekty,“ dodává ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Petr Kymlička s tím, že s celkovým vyrovnáním by měli být více méně všichni věřitelé spokojeni. 

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem letošního srpna. Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB na konci února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!