Avast chystá konkurenci pro Apple Pay a Google Pay, vyvíjí systém pro digitální peněženky

Ondřej Vlček, prezident společnosti Gen Digital

Ondřej Vlček, prezident společnosti Gen Digital Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ondřej Vlček, prezident společnosti Gen Digital
Ředitelství společnosti Avast
3
Fotogalerie

Společnost Gen Digital, která vznikla spojením firem Avast a NortonLifeLock, se bude podílet na vytvoření konkurence pro služby Apple Pay a Google Pay. Společně s podniky Visa, Accenture, American Express nebo Futurewei, což je americká odnož Huawei, začíná vyvíjet technologii určenou k pohánění digitálních peněženek. Na rozdíl od peněženek Applu a Googlu má být otevřená a dostupná všem zájemcům na trhu.

Apple Pay a Google Pay dominují mobilním platbám v západní civilizaci. Z placení mobilem je čím dál větší byznys. Podle studie organizace The Linux Foundation se v roce 2021 skrze digitální peněženky odbavily transakce za 15,9 bilionu dolarů. Apple a Google stejně jako v Číně WeChat a Alipay si své peněženky hlídají a mají nad nimi plnou kontrolu. Digitální peněženky zároveň expandují mimo placení a slouží jako místo pro ukládání letenek, věrnostních kartiček, vstupenek a podobně.

Aktivita Genu a několika dalších společností má do tohoto prostředí přinést otevřený systém, který nebude pod kontrolou pouze jednotek firem. Pod neziskovkou The Linux Foundation, jež mimo jiné zastřešuje rozvoj operačního systému Linux, proto vznikla entita OpenWallet Foundation (OWF), jejímž je Gen zakládajícím členem.

OWF má vytvořit software na otevřeném zdrojovém kódu, který si budou moci další společnosti či organizace vzít a vystavět na něm vlastní peněženky. Zmiňovaný „podvozek“ má zajistit, že všechny takto vytvořené peněženky budou navzájem kompatibilní, což Apple Pay a Google Pay ani vzdáleně nejsou.

Digitální peněženky vzešlé z OWF mají umožňovat platby, prokazování totožnosti nebo ukládání údajů, jako je dosažené vzdělání. V praxi by to mohlo vypadat třeba tak, že vám vysoká škola vystaví standardizovaný digitální certifikát o získání titulu, který si budete moci zobrazovat v peněžence dle svého výběru.

Gen a spol. slibují vytvořit systém respektující soukromí a bezpečnost s tím, že uživatelé budou mít kontrolu nad svými daty – což opět v případě Applu a Googlu nemají. Google například v rámci služby Pay kromě transakčních poplatků získává data o tom, kde a kdy uživatel telefonem platil, takže na něj může zase o něco lépe cílit reklamu.

„Mnoho uživatelů chytrých telefonů už digitální peněženky používá. Jedná se však o proprietární technologie vlastněné a kontrolované dodavateli těchto zařízení, navíc s omezenou sadou možností,“ popsal prezident Genu Ondřej Vlček. „Budoucnost internetu ale spočívá v tom, že si lidé budou moci vybrat z otevřených digitálních peněženek, jež mohou přijímat pověření od jakéhokoli vydavatele.“

Tvůrci OWF mimo jiné chtějí splňovat standardy Evropské unie, která se digitálními peněženkami zabývá v nařízení eIDAS zaměřeném na elektronickou identitu a ověřování občanů. Součástí druhé verze eIDAS je i digitální peněženka EU Digital Identity Wallet (EUDI). Gen byl společně se správcem české internetové domény CZ.NIC koncem roku vybrán, aby připravil pilotní provoz takové peněženky.

CZ.NIC dlouhodobě vyvíjí službu MojeID, jejíž pomocí se lze přihlašovat například k datovým schránkám či k Portálu občana. „Pokusíme se, aby uživatelé MojeID mohli být jedni z prvních, kteří si novou evropskou peněženku vyzkoušejí,“ uvedl Jaromír Talíř z CZ.NIC.

Avast si po spojení s Nortonem oblast digitálních identit uživatelů vybral jako jedno z hlavních témat pro expanzi svého tradičního antivirového a kyberbezpečnostního byznysu. Podle informací E15 velmi sází na takzvanou decentralizovanou identitu postavenou na blockchainu. Avast pro tyto účely koupil dvě zahraniční společnosti Evernym a SecureKey, jež jsou v oboru jedny z nejpokročilejších. Decentralizovaná identita od SecureKey už se používá v Kanadě při online kontaktu se státem.

„Je to pro nás velká věc. Aby to pro Avast mělo transformativní dopad, je potřeba vymyslet, jak systém půjde z kanadských bank a státního sektoru překlopit do normálního světa a malého podnikání. Máme podporu představenstva. To ostatně schválilo nákup dvou zmiňovaných firem, které jsme rozhodně nekupovali jako zkažené zboží pod cenou,“ nastínil technický ředitel Genu Michal Pěchouček. „Chceme umožnit fundamentální změny správy identity lidí na internetu.“

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub