Další ztrátový rok Pivovarů Lobkowicz. Čínský Citic jim musel poslat 350 milionů

Pivovar Jihlava je součástí skupiny Pivovary Lobkowicz

Pivovar Jihlava je součástí skupiny Pivovary Lobkowicz Zdroj: profimedia.cz

Jedna z nejméně úspěšných čínských investic v Česku svému majiteli nepřestává přidělávat vrásky. Pivovarnická skupina Lobkowicz v roce 2021 prodělala dalších více než sto milionů korun a její čínský vlastník Citic Europe Holdings jí tak musel poskytnout finanční injekci ve výši 350 milionů korun. Informace vyplývá z nově zveřejněné předloňské výroční zprávy.

Pivovarům Lobkowicz, které byly naposled v zisku v roce 2017, už několik roků klesají souhrnné tržby. Předloni klesly o dalších devět procent na 833 milionů korun. Ztráta dosáhla výše 104 milionů, což je zhruba o 52 milionů lepší výsledek než v roce 2020. Novější čísla nejsou k dispozici, firma měla týden na zodpovězení dotazů E15, ale i přes urgence se odmítla vyjádřit.

Samotná výroční zpráva zmiňuje, že v průběhu roku 2021 akcionář zvýšil vlastní kapitál společnosti, když do firmy poslal 349 milionů korun. K tomu v roce 2021 poskytla krátkodobou provozní půjčku PPF banka, a to ve výši 100 milionů korun. Společnost také uvedla, že od března loňského roku přerušila obchodní kontakty a výrazné vývozy svých piv do Ruska a Běloruska. Konkrétněji ale odhadovaný dopad na loňské hospodaření nevyčíslila. 

Zdroje E15 z oblasti fúzí a akvizic hovoří o tom, že Citic Europe Holdings v poslední době zintenzivnila snahy ohledně prodeje pivovarnické skupiny. V minulosti se jí to několikrát nepodařilo, tentokrát má ale mnohem větší snahu transakci dokončit, říká expert na transakce, který si nepřál být jmenován. Důvodem podle něj může být konec funkčního období bývalého prezidenta Miloše Zemana, který čínské investice v Česku dlouhodobě podporoval.

O tom, že je prodej možný, hovoří i další odborníci z oboru. „Prodej do konce roku je reálný. Musí se ale najít strategický investor, který by převzetím skupiny získal výraznější synergie. I přesto se dá čekat, že hodnota firmy bude nízká, kvůli chronickým ztrátám firmy možná blízká i nule,“ míní například Petr Kymlička z poradenské společnosti Moore CZ.

Jiní odborníci jsou ovšem k možnému prodeji skupiny Lobkowicz skeptičtí, a to z toho důvodu, že se o něm mluví už od roku 2020.

Čínský investor Pivovary Lobkowicz převzal v roce 2018, což je zároveň období, kdy se skupině přestalo dařit. Citic ze zhoršených výsledků vinila dřívějšího majitele Zdeňka Radila, na kterého podala i trestní oznámení kvůli tomu, že se měl dopouštět podnikatelské kriminality, například falšováním hospodářských výsledků. Následně ho obvinila i policie.

Podle posledních zpráv nyní trestně stíhaný podnikatel žije v Gruzii, kde se vyhýbá evropskému zatykači.

Pro Citic pivovary nejsou ojedinělou investicí v Česku. Vlastní například strojírny ŽĎAS, fotbalový klub Slavia Praha, stadion Eden nebo podíly ve společnostech Smartwings či Canaria Travel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!