Bitcoin pro Rusko nepředstavuje riziko, Moskva odkládá jeho kriminalizaci

Ruský premiér Dmitrij Medveděv a prezident Vladimir Putin

Ruský premiér Dmitrij Medveděv a prezident Vladimir Putin Zdroj: reuters

První bitcoinový automat na světě v kanadském Vancouveru
Bitcoiny (ilustrační foto)
Bitcoiny (ilustrační foto)
USB zařízení na těžbu bitcoinu
Bitcoin
10
Fotogalerie

Rusko mění svůj přístup k digitálním měnám. Pozastavuje přípravu legislativy, která by směnu bitcoinů či jiných kryptovalut za rubly trestala až sedmi roky vězení.

Náměstek tamního ministra financí Alexej Mojsejev uvádí, že bitcoin ani jiné podobné měny nejsou v zemi natolik rozšířené, aby pro ni představovaly riziko. „V budoucnosti se však zřejmě hrozba zvýší spolu s rozšířením jejich používání,“ uvedl podle agentury Reuters Mojsejev. To, kolik lidí s nimi momentálně v Rusku nakládá, však nedokázal odhadnout. „Nejde ale o záležitost větších rozměrů,“ dodal.

Politici jinak mají tendence vnímat kryptoměny kvůli jejich anonymní povaze a absenci regulace jako prostředek financování kriminální činnosti. Například Evropské unie připravuje legislativu, která by směnárny kryptoměn podřídila direktivě proti praní špinavých peněz. Právě na výsledek toho, jak se ostatním státům podaří příslušné regulace zavést, chce Moskva dále vyčkávat.

Experti jsou však vůči smyslu a dopadům případných regulací skeptičtí. Například podle Andrea Antonopula, hosta nedávného pražského hackerského kongresu a popularizátora bitcoinu, nabízejí kryptoměny nepřeberné množství příležitostí, jak regulace obejít.

„Plošná aplikace evropské direktivy proti praní špinavých peněz i na nebankovní instituce pomůže jen bankám, protože ztíží život jejich konkurenci. V konečném důsledku tato regulace uškodí inovacím, aniž by plnila svůj účel, tedy potírala možnost praní špinavých peněz,“ dodal pro E15 Antonopulos.