Akcie ČEZ investorům vydělávají, budoucnost firmy je přesto nejistá

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: ctk

Jaderná elektrárna Temelín
Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
Turecká paroplynová elektrárna Egemer firmy ČEZ
Modernizovaná elektrárna Prunéřov 2
11
Fotogalerie

I více jak 60 korun mohou vydělat akcie energetického kolosu ČEZ. Alespoň podle některých analytiků, kteří stanovují výrazně vyšší férovou cenu akcií společnosti. Budoucnost enegetické společnosti je ale nejistá, především kvůli obnovitelným zdrojům nebo cenám elektřiny. 

Cena elektřiny na energetické burze roste. Tento fakt z velké části podpořil akcie společnosti ČEZ, které od března, kdy se pohybovaly na hodnotě 366 korun, vzrostly na současných 467 korun. „Hlavním impulzem je otočka v cenách elektřiny, které se od únorových minim 20,85 euro za megawatthodinu vrátily zpět k aktuálním 33,5 euro,“ uvedl Milan Vaníček z J&T Banky s tím, že ceny elektřiny se na burzách zvyšují kvůli zdražujícím emisním povolenkám, vyšší ceně uhlí, ale také mírně zvyšujícím se cenám ropy.

Na další vzestup cen elektřiny už ale není možné jednoznačně spoléhat: „Očekáváme stabilizaci na současných úrovních,“ dodal Vaníček.

Společnost patří mezi atraktivní dividendové tituly. V roce 2015 dividenda dosáhla 40 korun, což při současných cenách značí více jak 8,5procentní hrubý dividendový výnos. K tomu má společnost konsolidovaných téměř 400 korun na jednu akcii z nerozděleného zisku z minulých úspěšnějších let.

Jsou zde ale také podstatná rizika. Tím střednědobým je nejistý vývoj elektřiny, odstávka jaderných elektráren, ale také ukončení kurzového závazku, ke kterému by mohlo dojít v příštím roce. Z dlouhodobých rizik považuje šéf Daniel Beneš především růst kapacit dotovaných obnovitelných zdrojů energie nebo ambiciózní plán na energetické úspory ordinovaný z Bruselu.

To jsou také důvody, proč se doporučení „férových“ cen od jednotlivých analytických domů značně liší. Banka HSBC doporučuje akcie redukovat s cílovou cenou 400 korun. Komerční banka doporučuje akcie držet, férová cena dosahuje 448 korun. Společnosti oproti tomu věří analytici, cílová cena je 534 korun, snížili ji však z předchozích optimistických 661 korun. 

CEZ Chart