Akcie Komerční banky mohou vynést přes 25 procent. Atraktivní jsou i papíry Erste a Monety

Pražská burza nabízí zajímavé příležitosti ke zhodnocení volných peněz

Pražská burza nabízí zajímavé příležitosti ke zhodnocení volných peněz Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza nabízí zajímavé příležitosti ke zhodnocení volných peněz
2
Fotogalerie

Světové burzy jsou letos jako na houpačce. Na začátku roku na ceny akcií negativně doléhaly obavy z rostoucí inflace a očekávaného zvyšování úrokových sazeb ze strany centrální banky, v únoru se k tomu přidala ruská invaze na Ukrajinu. Výkyvy se nevyhnuly ani kurzům cenných papírů finančních domů obchodovaných na pražské burze, tedy Komerční banky, Moneta Money Bank a rakouské Erste Group. Podle analytiků však právě jejich akcie mohou být do dalších měsíců zajímavou nákupní příležitostí.

„V rámci střednědobého horizontu považuji současné tržní ocenění všech bankovních titulů na pražské burze za investičně atraktivní vzhledem k jejich fundamentálním vyhlídkám,“ říká analytik Patria Finance Michal Křikava.

„Akcie bank na pražské burze se navíc ještě necelý měsíc budou obchodovat s nárokem na výplatu dividendy ze zisku minulého roku,“ dodává s tím, že nadstandardní dividendový výnos u všech tří titulů by měl představovat částečnou ochranu před případnými výraznými poklesy i na krátkodobém horizontu.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Analytik Fio banky Jiří Kostka tento týden zveřejnil novou analýzu na akcie Komerční banky. V ní stanovil cílovou cenu na 981 korun a k tomu vydal doporučení Koupit. Ve středu se cenné papíry „Komerčky“ obchodovaly okolo 840 korun. Dosažení zmíněné ceny v nadcházejících dvanácti měsících by znamenalo zhodnocení investice o přibližně 16 procent. 

K výnosu z předpokládaného nárůstu kurzu je třeba přičíst také dividendy, jež letos budou nejspíš pěkně tučné. Na dubnové valné hromadě bude navrženo vyplacení podílu ze zisku ve výši 43,80 korun na jednu akcii, což představuje 65procentní výplatní poměr čistého zisku roku 2021.

Další peníze by Komerční banka navíc měla vyplatit svým akcionářům později, jelikož má nadbytek kapitálu z období pandemie. Po jejím začátku na jaře 2020 Česká národní banka kvůli obavám z ekonomických dopadů doporučila peněžním ústavům, aby se zdržely výplaty dividend či jiných kroků, které by mohly ohrozit jejich kapitálovou odolnost.

„Banka má přebytečný kapitál nashromážděný díky zadržování dividend ze zisků let 2019 a 2020, o kterém plánuje rozhodnout ve druhé polovině roku. Dle našeho odhadu by mělo dojít k výplatě dodatečné dividendy ve výši až 55 korun na akcii,“ uvádí v analýze Kostka. Se započtením dividend by se tak celkové zhodnocení mohlo přehoupnout přes 25 procent.

I přes současný nejistý ekonomický vývoj by se letos mělo hospodaření Komerční banky vyvíjet pozitivně. Zisky vylepší mimo jiné vyšší výnosy z úložek u ČNB, která na začátku dubna ve snaze tlumit inflaci zvýšila svou klíčovou úrokovou míru již na pět procent. Loni touto dobou přitom byla tato sazba pouze 0,25 procenta. Komerční banka bude těžit také z vyšších sazeb u úvěrů firmám a domácnostem, včetně těch u hypoték.

„Pomalejší růst tuzemské ekonomiky se pravděpodobně projeví v hospodářských číslech bank ochlazenou poptávkou po úvěrech ze strany domácností a podniků i nárůstem úvěrů v selhání. Nicméně je třeba zdůraznit, že podíl nevýkonných úvěrů v tuzemském bankovním sektoru je velmi nízký,“ upozorňuje na některé negativní faktory analytik Patria Finance Michal Křikava.

Stranou zájmu investorů by však neměly zůstat ani akcie dalších dvou bank obchodovaných v Praze. „V případě Monety je dominantním faktorem transakce PPF. Ta zřejmě poběží za stávajících podmínek, proto v první půlce roku bude cena oscilovat okolo hranice 90 korun. To je výkupní cena nabízená skupinou PPF,“ říká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler s odkazem na operace spojené s navýšením kapitálu a sloučením Monety s Air Bank a česko-slovenským poskytovatelem půjček Home Credit.

V případě Monety se nejspíš kurz akcií příliš neodchýlí od částky nabízené skupinou PPF, zhodnocení však mohou investoři dosáhnout díky dividendě ve výši sedmi korun. Rozhodný den pro její výplatu je na konci dubna, na účtech akcionářů pak přistane v druhé polovině května. 

Také Moneta bude těžit z rostoucích úrokových sazeb. Stejně jako u dalších finančních domů by pak mohly její hospodaření vylepšit také obavy z inflace a s tím související zvýšený zájem klientů o investice do podílových fondů. To by se mohlo odrazit na vyšších výnosech z provizí a poplatků.

Co se týče akcií rakouské skupiny Erste, ty od začátku válečného konfliktu na Ukrajině kopírují ve velké míře negativní vývoj ceny akcií Raiffeisen Bank International, tedy nejexponovanější zahraniční banky na ruský a ukrajinský trh. Přitom samotná nepřímá expozice Erste na ruský trh je ve srovnání s rakouským konkurentem minimální.

„Po výrazném poklesu od začátku válečného konfliktu se akcie Erste Group obchodují pod účetní hodnotou svého vlastního kapitálu, což je valuační teritorium, které náleží spíše bankovním domům s podstatně horšími vyhlídkami na dosahovanou rentabilitu,“ upozorňuje Křikava na další zajímavou investiční příležitost v podobě vlastníka České spořitelny.