Akcie Ryanairu do půl roku odletí z londýnské burzy. Může za to brexit

Irské aerolinky Ryanair se chystají odejít z londýnské burzy. Jako první velká společnost přiznaly, že hlavním důvodem je brexit.

Irské aerolinky Ryanair se chystají odejít z londýnské burzy. Jako první velká společnost přiznaly, že hlavním důvodem je brexit. Zdroj: Reuters

Šéf Ryanairu Michael O'Leary předpokládá, že jeho firma stáhne akcie z burzy v Londýně během příštích šesti měsíců.
Britská vláda se snaží, aby Londýn zůstal světovým finančním centrem. Tamní akciový trh přesto letos přišel o několik velkých korporací.
3
Fotogalerie

Největší nízkonákladové aerolinky v Evropě Ryanair chystají odchod z londýnské burzy. „Myslím, že se pravděpodobně stáhneme během následujících šesti měsíců,“ potvrdil šéf letecké společnosti Michael O'Leary s tím, že je to důsledek poklesu objemu obchodů po brexitu. Odchod irského dopravce zasadí další citelnou ránu hlavnímu britskému městu, které postupně ztrácí lesk světového finančnického centra, uvádí agentura Reuters.

Po brexitu klesl vlastnický podíl unijních akcionářů v Ryanairu pod padesát procent, což je v rozporu s pravidly Evropské komise. Brusel po unijních leteckých dopravcích požaduje, aby byli primárně vlastněni a kontrolováni lidmi nebo podniky z Evropské unie.

Irské aerolinky proto již v lednu omezily práva svých britských akcionářů. V důsledku toho se objem obchodů s cennými papíry Ryanairu v Londýně za letošních prvních deset měsíců snížil téměř o 68 procent.

Definitivní stažení z londýnského akciového trhu je podle O’Learyho nevyhnutelným následkem brexitu. „Musíme být vlastněni a kontrolováni z Evropské unie. Odchod z Londýna je rozumnou iniciativou v této strategii,“ uvedl.

Zároveň ujistil investory, že s cennými papíry Ryanairu se bude nadále obchodovat na burze Euronext v Dublinu. Akcie irských aerolinek tam v reakci na jeho prohlášení v pondělí zdražily o 0,2 procenta a výrazné zisky si připisovaly i v úterý dopoledne. V době uzávěrky tohoto textu se držely na hodnotě 17,16 eura za akcii. 

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Londýnská burza se po vystoupení Velké Británie z Evropské unie potýká s úbytkem velkých firem. Například v srpnu tamní akciový trh přišel o těžařskou společnost BHP. Druhý největší hráč z indexu FTSE 100 přemístil svoji primární kotaci do Sydney.

„Ztráta Ryanairu bude pro Londýn nepříjemná. Nečekám však, že odstartuje masový exodus ostatních unijních korporací,“ domnívá se finanční analytička Danni Hewsonová ze společnosti AJ Bell. 

Agentury Reuters a Bloomberg nicméně připomínají, že londýnská burza letos přichází o zajímavá jména rychlejším tempem než většina jiných velkých finančních center ve světě a v létě ji opět z pozice největšího akciového trhu v Evropě sesadil Amsterdam. Britský finanční sektor navíc po brexitu zůstává z velké části odříznutý od klientů z evropského bloku.