Alibaba je už na seznamu čínských hříšníků. Hrozí jí vyhazov z newyorské burzy

Alibaba se dostala na seznam čínských firem, jejichž akciím hrozí vyhazovat z amerických burz.

Alibaba se dostala na seznam čínských firem, jejichž akciím hrozí vyhazovat z amerických burz. Zdroj: Reuters

Společnosti Alibaba, jedné z největších čínských technologických a e-commerce skupin, začal na New York Stock Exchange odtikávat čas. Americká Komise pro cenné papíry ji zařadila na stále rozsáhlejší seznam čínských korporací, jejichž akciím hrozí vyřazení z amerických burz. Alibaba zareagovala prohlášením, že si chce listing na Wall Street, tedy v centru světového finančního světa, udržet.

Podle zákona nazvaného Holding Foreign Companies Accountable Act, který byl přijat v roce 2020 a v platnost vstoupil loni, může americký regulátor zakázat obchodování s cennými papíry firem, které neumožňují přístup ke svým auditorským zprávám o hospodaření uloženým v Číně.

Alibabě a dalším společnostem však nehrozí takzvané delistování okamžitě – podle zákona mají na splnění požadavků termín do jara 2024. I když se část amerických zákonodárců snaží prosadit posun na rok 2023.

Jako důvod, proč nejsou audity přístupné americkým regulátorům, konkrétně úřadu U.S. Public Company Accounting Oversight Board, firmy uvádějí, že jim to neumožňují zákony upravující nakládání s informacemi v souvislosti s možným ohrožením národní bezpečnosti. Postoj firem podporuje i Peking, i když na druhé straně průběžně jedná s Washingtonem o možném řešení zapeklité situace. 

Vedle Alibaby, kterou na přelomu tisíciletí založil podnikatel Jack Ma, se v závěru minulého objevily na seznamu komise další tři společnosti. Jsou to méně známé firmy Cheetah Mobile, MOGU a Boqii Holding.

Celkem dosud komise na základě zákona identifikovala přes 150 firem, které jej porušují. Mezi nimi jsou i další velké e-commerce firmy – JD.com a Pinduduo, internetový vyhledávač Baidu či společnost Yum China, která v Číně provozuje například řetězce rychlého občerstvení KFC a Pizza Hut či kavárny Lavazza.

Podle údajů z letošního jara se na amerických burzách veřejně obchodovalo s akciemi 261 čínských firem, přičemž jejich souhrná tržní hodnota činila okolo 1,3 bilionu dolarů, zhruba přibližně 31 bilionů korun. Přes geopolitické napětí mezi USA a Čínou zůstávají americké burzy pro čínské korporace místem, kam si chodí pro nový kapitál.

S akciemi Alibaby se na newyorské burze obchoduje od roku 2014, kdy se uskutečnila rekordní primární veřejná nabídka. Alibaba tehdy od investorů získala kapitál v objemu 25 miliard dolarů.

Až do podzimu 2020 šlo o úspěšnou investiční story, pak však přišel obrat. Napřed čínské úřady zastavily hongkongské IPO platební divize Ant a pak přišly další kroky Pekingu vůči Alibabě a technologickému sektoru. K tomu se připojila nejistota týkající se budoucího listingu Alibaby v New Yorku. 

Od konce října 2020 tak kurz akcií Alibaby klesl na NYSE z více než 300 na 90 dolarů v závěru minulého týdne. To značí propad o přibližně 70 procent. Stejný byl i vývoj na burze v Hongkongu, kde se s akciemi Alibaby od roku 2019 rovněž obchoduje.

Firma však oficiálně tvrdí, že by chtěla mít akcie dál veřejně obchodované na americké burze. „Alibaba bude nadále sledovat vývoj na trhu, dodržovat příslušné zákony a regulace a bude se snažit udržet listing na burzách NYSE i Hong Kong Stock Exchange,“ uvedla firma v prohlášení pro hongkongskou burzu.

Alibaba minulý týden oznámila, že hodlá listing v Hongkongu postavit na úroveň New Yorku, tedy tak aby oba byly primární. Dosud je hlavním trhem pro akcie Alibaby americké finanční centrum. Společnost tím chce investorům z pevninské Číny usnadnit obchodování se svými akciemi.

Video placeholde
E15 - EB - MARTIN PELEŠKA 2. DÍL - ELEKTROMOBILY • Videohub