Barevné kovy prudce zdražují, navíc hrozí nedostatek hliníku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Hliníková pouzdra pro kosmetické spreje
E15 Premium Chytré stroje
3
Fotogalerie

Ceny barevných kovů jako měď, zinek, hliník nebo nikl letos vzrostly už o více než pětinu. Protože producenti kovů nestačí pokrývat rostoucí poptávku, bude zdražování pokračovat.

Spotřebu živí nejen růst světové ekonomiky, ale také nové trendy jako digitalizace a automatizace průmyslu, rozvoj elektromobility a výroba baterií. Měď letos podražila z 5500 na více než sedm tisíc dolarů za tunu.

Australská banka Macquarie odhaduje, že v příštích letech se cena dostane vysoko nad 7500 dolarů. Těžařské firmy totiž v minulosti dostatečně neinvestovaly do rozvoje těžby a teď nejsou schopny trh uspokojit. Nejpozději v roce 2021 bude deficit mědi na trhu značný, dodává analýza Australanů.

U dalších barevných kovů hrozí nedostatek už tuto zimu. Příkladem může být hliník, jehož hlavním světovým producentem je Čína, která k jeho výrobě používá hlavně uhlí. Kvůli obavám ze smogu ovšem země v zimě spotřebu uhlí omezuje, což se projeví i nižší výrobou hliníku.

Světová nabídka by kvůli tomu mohla klesnout o šest procent. Nikl jen letos zdražil o 28 procent. Síran nikelnatý se používá v lithiových bateriích a postupně bude vytlačovat vzácnější kobalt.

Do roku 2030 vzroste jeho spotřeba o polovinu, odhaduje těžařský gigant Glencore. Ruský producent MMC Norilsk Nickel ale upozorňuje, že baterie ve spotřebě niklu ještě dlouho nedoženou ostatní segmenty. Ze dvou milionů tun dodaných na trh se letos do baterií použilo jen 65 tisíc tun.

O trendech v průmyslu se více dočtete v dalším vydání magazínu E15 Premium >>>

Video placeholde

E15 Premium Chytré stroje • E15