Češi stále raději koupí byt než akcie. Význam má historická zkušenost, říkají experti

Konference E15 Investice
Konference E15 Investice
Konference E15 Investice
Konference E15 Investice: Petr Šimčák, ředitel investic, Amundi Czech Republic Asset Management
Konference E15 Investice: Pavol Mokoš, hlavní makléř Patria Finance
11
Fotogalerie

Tuzemské domácnosti se stále lépe orientují ve světě investic na finančních trzích, ale zároveň se často vydávají z extrému do extrému. Zaznělo to ve středu na konferenci Investice, kterou pořádal mediální dům Czech News Center spolu s ekonomickým deníkem E15.

„Češi jsou čím dál zkušenější investoři. Zvykli si na výkyvy na trzích a pochopili, že nemají na investice sahat v době poklesů,“ uvedla ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Brodani během debaty, kterou moderoval ekonom Tomáš Sedláček. I díky větším zkušenostem si Češi podle názoru šéfky asociace stále více troufají na přímé burzovní investice do akcií.

Zájem o investování navíc podle Brodani podporoval vývoj na trzích v předchozích letech, během kterých světové burzy s občasnými výkyvy setrvale rostly. Důležitou roli sehrál i zvyšující se zájem o pravidelné investice, tedy posílání peněz do podílových fondů měsíc co měsíc, což vyžaduje určitou míru finanční disciplíny.

Důvěrou tuzemských domácností neotřásl ani obrovský propad cen akcií loni na jaře poté, co světové burzy zasáhly obavy z ekonomických dopadů koronaviru. Zatímco během finanční krize v roce 2008 drobní investoři podílové listy ve fondech v panice odprodávali, loni naopak využili příležitost a zlevněné cenné papíry nakupovali. Což se jim, jak ukázal výrazný vzestup hlavních burzovních indexů v posledním zhruba roce a půl, vyplatilo. 

Jak ale poznamenal další z účastníků diskuze, zakladatel a ředitel investiční platformy Fondee Jan Hlavsa, přes rostoucí zkušenost mají Češi z hlediska finanční gramotnosti stále co dohánět. Podle něj jsou v investování „extrémisté“.

„V některých ohledech jsou krajně konzervativní, protože nechávají peníze sedět v bance na spořicích účtech. Na druhé straně extrémně riskují a dávají peníze například do kryptoměn nebo rizikových firemních dluhopisů,“ řekl Hlavsa.

S tím souhlasil Tomáš Kálal, ředitel investičního bankovnictví ve společnosti Conseq: „Lidé často jdou za výnosy bez ohledu na rizika, a tak posílají peníze do pochybných projektů.“

Na stále poměrně vysokou konzervativnost Čechů ukazuje podle expertů i zájem o nákup bytů na investici. „V USA mají zkušenost, že i když přijde válka, systém funguje dál. Tato zkušenost v Česku není, a tak zde panuje nedůvěra k systému,“ řekl portfolio manažer fondu Vault OPF Jakub Skryja.

„Lidé nevěří systému, nemají zkušenosti, a tak je pro ně jednodušší koupit barák či byt,“ uvedl v podobném duchu ředitel J&T Investiční společnosti Tomáš Martinec. „Je to o dlouhodobé mezigenerační zkušenosti, o kontinuitě a pochopení fungování věcí,“ shrnul investiční chování tuzemských investorů Hlavsa. 

Svět investic se Čechům v posledních letech mnohem více otevřel i díky různým online makléřským platformám, které výrazně zlevnily nákupy a prodeje akcií. „Dnes není problém investovat přes internetové platformy pomalu kdekoli na světě,“ poznamenal Skryja.

Martinec z J&T ale varoval, že platformy často svádějí spíše ke krátkodobým spekulacím než k dlouhodobému investování. „Jde spíše o trading. Protože vás to chytí a budete účet neustále sledovat a obchodovat,“ varoval s tím, že v takovém případě „rozhodování dominují emoce, a ty komplikují investování, má to negativní vliv na výši výnosů“.