České akcie ztratily přitažlivost. ČEZ a VIG jsou past, varují analytici

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Předražené, a to až o desítky procent. Tak vidí analytici celou řadu českých akcií poté, co firmy obchodované na pražské burze ukončily seriál prezentace svých výsledků za uplynulý rok. Uzavření loňských knih spustilo během března lavinu valuačních škrtů a rozčarování ohledně růstového potenciálu domácích titulů. Nejhorší vysvědčení dostala v Praze energetika a pojišťovnictví, akcie ČEZ a VIG jsou prý pastí na investorské úspory.

O rovnou třetinu na 540 korun snížili své ocenění pro akcie VIG experti České spořitelny. „Ke snížení cílové ceny jsme přistoupili především v důsledku podstatně nižších odhadů ziskovosti a výraznějšího snížení hodnoty nehmotných aktiv. Po roce 2016 nicméně očekáváme, že dojde ke zlepšení výsledků,“ uvedl analytik Erste Thomas Unger poté, co rakouská pojišťovna v březnu upozornila investory, že loňský zisk bude téměř o polovinu pod očekáváním trhu.

Trio finančních domů zahrnující Bank of America, Kepler Cheuvreux a Keefe, Bruyette & Woods považují investici do akcií pojišťovny za investorský nesmysl, do roka prý může jejich cena propadnout až ke čtyřem stokorunám, akcionáři by tak utrpěli až dvacetiprocentní ztrátu.

Vybraná březnová investiční doporučení pro české akcie
Datum Akcie Analytik Nový cíl Nové doporučení
30. 3. Komerční banka JP Morgan 5400 neutral
17. 3. VIG Bank of America 405 redukovat
17. 3. Erste HSBC 893 koupit
10. 3. Erste Goldman Sachs 865 neutral
3. 3. ČEZ JP Morgan 300 redukovat

S optimismem na adresu polostátní energetiky šetřili experti zámořské investiční banky Goldman Sachs. Po výsledcích ČEZ srazili roční výhled pro cenu akcie o polovinu na rovné tři stokoruny, do roka a do dne by tak burziáni přišli o 28 procent ze své sázky. Obdobný názor má na akcii i britská banka HSBC, která stejně jako Goldman Sachs investorům radí se energetických akcií postupně zbavovat.

Skepse ale vládne i nad dalšími emisemi. Analytici domácí J&T Banky během března vsadili na to, že akcie tabákové firmy Philip Morris do roka zlevní o jedenáct procent, zámořský JP Morgan kriticky hodnotí cenu akcií nápojářského Stocku, za rok prý bude k mání za 44 korun, tedy s patnácti procentní slevou. Ušetřen nezůstal ani domácí telekom, akcie O2 podle britské HSBC ztratí v nadcházejících dvanácti měsících na hodnotě čtyři procenta.