Čína otevře vlastní Nasdaq. Nová technologická burza se jmenuje STAR

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK/ZUMA/Zhengyi Xie

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Čína v pondělí otevře akciový trh nazvaný STAR, který je určen pro technologické společnosti. Regulační orgány pro vstup na tento trh schválily zatím 25 podniků z odvětví informačních technologií a dalších oblastí, které komunistická vláda vidí jako cestu k prosperitě a globálnímu vlivu. Trh bude působit při šanghajské burze a má být obdobou amerického trhu NASDAQ, uvedla agentura AP.

Zprovoznění trhu přímo nesouvisí s obchodní válkou se Spojenými státy a stížnostmi prezidenta Donalda Trumpa, že Čína krade technologie nebo tlačí na americké firmy, aby jí je předaly. Trh pro akcie technologických firem ale bude získávat peníze pro odvětví, které podle některých amerických činitelů ohrožuje vedoucí postavení Spojených států v oblasti vyspělých technologií.

„Důležitou rolí nového subjektu je poskytovat kapitál pro vědecké a technologické inovace v Číně,“ poznamenal ekonom Lu Čeng-wej z finančního domu Industrial Bank v Šanghaji.

Na začátku 90. let Čína zprovoznila akciové burzy v Šanghaji a Šen-čenu s cílem získávat peníze pro státní průmysl. I když se na těchto burzách postupně začaly objevovat akcie soukromých firem, stále na nich převažují státní společnosti, jako je PetroChina a China Mobile.

Například internetové obchody Alibaba a JD.com nebo vyhledávač Baidu získaly miliardy dolarů na burze v New Yorku. Pro menší firmy je ale prodej akcií v zahraničí nevyhovující a drahý. Trh STAR nemá tak přísná kritéria z hlediska ziskovosti a cenových výkyvů jako hlavní burzy. Pro malé, rychle rostoucí společnosti zprovoznila burza v Šen-čenu v roce 2009 druhý trh, nazvaný ChiNext.

Kromě 25 společností, s jejichž akciemi se začne obchodovat v pondělí, šanghajská burza posuzuje žádosti o primární veřejnou nabídku (IPO) akcií od dalších 116 podniků.