Čína spustila řetězový propad asijských měn, ztrácí rupie i won

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Devalvace čínského jüanu odstartovala sérii propadů měn okolních asijských ekonomik. Jen za poslední týden tak indonéská rupie, malajsijský ringgit či jihokorejský won ztratily proti dolaru až pět procent své hodnoty. Podle expertů je divoký úprk investorů od asijských měn důsledkem prudkého ochlazení růstových šancí regionu.

„Asijské měny se v reakci na rozhodnutí čínské centrální banky propadají pro nejistotu, kterou to vyvolává nad stavem čínské ekonomiky. Vzhledem k tomu, že okolní země jsou na čínském růstu závislé, přenáší se tato nejistota i na ně,“ uvádí analytik Consequ Martin Lobotka. Čínská devalvace urychlila trend, který v asijských ekonomikách započal už během minulého roku. Jihokorejská měna je tak nyní nejníže od září roku 2009, Indonésané a Malajsijci zažili slabší měnu naposledy během asijské krize v roce 1997.

Dvojí uvolnění čínskou centrální bankou srazilo jüan během pár dnů o několik procent. Vývoj okolních měn tak vracel jejich ekonomikám cenovou konkurenceschopnost. „Oslabení čínské měny sice není nijak výrazné, ale vzhledem k exportní orientaci a konkurenci v Asii může poškozovat ostatní podobně orientované země,“ míní analytik Petr Dufek z ČSOB.

„Bude to pro nás bonus navíc, jelikož materiál nakupujeme doma a produkci vyvážíme do zámoří,“ říká například pro malajsijský deník Business News šéf tamní firmy na obalové materiály SCGM, Datuk Seri. Právě ringgit propadl v uplynulém roce z regionálních měn nejvíce. Od září loňského roku oslabil proti americkému dolaru o třetinu.

Trend propadu asijských měn může setrvat i nadále. „Nelze vyloučit další pokles čínské měny, a čím slabší bude jüan, tím pravděpodobnější bude reakce dalších států. Hrozbu konkurenčních devalvací zvyšuje i blížící se růst sazeb v USA, který by mohl vést k dalšímu odlivu prostředků z rozvíjejících se trhů a tím k tlaku proti jejich měnám,“ dodává analytik České spořitelny Luboš Mokráš.