Draghiho výroky prodražují ropu

ropa, Družba

ropa, Družba Zdroj: profimedia.cz

Více než měsíc starý slib prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho, že udělá cokoli pro záchranu eura, zvedá cenu ropy a vzácných kovů na světových trzích.

Zdražování nastalo v souvislosti s očekáváním, že by šéf ECB mohl zítra – na zasedání vrcholných orgánů ústředního finančního domu evropské měnové unie – konečně oznámit podrobnosti scénáře na záchranu eurozóny. A to včetně prorůstového programu po vzoru zámořského Úřadu federálních rezerv (Fed). Právě od Draghiho, v kombinaci s přispěním dalších globálních aktérů, si spekulanti slibují zvýšení poptávky po strategických a rezervních surovinách.

Představa, že ECB napumpuje do odkupu státních dluhopisů z problematických jižních periferií euroklubu na trh čerstvé peníze, vytáhla dopoledne cenu severomořské ropy Brent na 116,35 dolaru za barel, což je prozatímní vrchol třídenní jízdy vzhůru. Rozdíl proti stejné době předešlého obchodního dne představoval 55 centů. Odpoledne přineslo pokles 115,35 dolaru. Americká lehká ropa nejprve zpevnila o 65 centů na 97,12 dolaru, posléze však oslabila na 95,61 dolaru.

roparopa | Reuters

Posilující cenné kovy včera v zásadě obhájily přírůstky z minulých dní. Tuna mědi, na které se v průběhu roku negativně podepsaly obavy ze snížení zájmů od největšího odběratele, jímž je Čína, se drží na 7665 dolarech. Zlato se mezitím přiblížilo na dosah mety 1700 dolarů za troyskou unci, tato psychologická hranice padla letos v březnu. Odpoledne hlásilo 1688,73 dolaru. Vzhůru ho tlačí obava, že Fed by mohl případným opětovným „tištěním bankovek“ znehodnotit americkou měnu. Od začátku července stačilo už zlato posílit o téměř devět procent.

Ještě větší výkon předvádí stříbro. Jeho unce se vyšplhala na 32,109 dolaru, což je dvouměsíční plus ve výši 17 procent. Experti si to vysvětlují spekulacemi ve Spojených státech, kde je opět v módě prodávání stříbrných mincí. Objem prodaného množství se tam v srpnu dostal na 2,87 unce, což je skok proti červenci o 25 procent.

Investoři doufají, že se kromě ECB a Fedu rozhoupe také čínská centrální banka, která by mohla zatlačit na uvolnění kurzu silně podhodnoceného jüanu. V centru pozornosti je ale Evropa. „Výkup státních obligací předlužených států s dobou splatnosti až do tří let není finanční pomoc,“ naznačil Draghi v pondělí.