Eurowag se bude na londýnské burze prodávat za 150 pencí. Nabízí 113 milionů akcií

Eurowag, který zaměstnává přes 650 lid,  patří mezi pět největších firem ve svém oboru v Evropě.

Eurowag, který zaměstnává přes 650 lid, patří mezi pět největších firem ve svém oboru v Evropě. Zdroj: ČTK/Eret Petr

Česká společnost Eurowag stanovila cenu svých akcií v primární veřejné nabídce (IPO) před vstupem na Londýnskou akciovou burzu (LSE) na 150 pencí za kus. Firma to v pátek oznámila v dokumentech určených burze. Eurowag až dosud počítal s částkou 175 pencí, která už byla na spodním konci původně zvažovaného pásma. Debut akcií firmy se očekával ve čtvrtek, s akciemi se ale začíná obchodovat až dnes.

Eurowag nabízí 113 milionů akcií, z jejichž prodeje bude mít hrubý výnos kolem 200 milionů eur (5,1 miliardy korun). Celková tržní kapitalizace firmy tím dosahuje přibližně 1,03 miliardy liber (30,85 miliardy korun). Název podniku na LSE je Wag Payment Solutions.

Firmu Eurowag založil v roce 1995 pod názvem W.A.G. podnikatel Martin Vohánka, který patří k nejbohatším Čechům. Časopis Forbes na začátku roku jeho majetek odhadoval zhruba na 7,5 miliardy korun. Služby Eurowagu, které zahrnují tankování, mýtné, vracení daní, správu vozového parku či finanční služby, využívá přes 350.000 vozidel zhruba ve 30 zemích Evropy, Asie a Blízkého východu.

Eurowag loni hospodařil se ziskem před úroky, daní a odpisy (EBITDA) zhruba 57 milionů eur (1,45 miliardy korun), což byl proti předchozímu roku nárůst o 22 procent. Čisté tržby dosáhly 125,5 milionu eur (3,2 miliardy korun) a zisková marže 46 procent.

Vohanka měl před vstupem firmy na burzu v Eurowagu podíl 59,1 procenta, dalších 32,67 procenta měla na konci loňského roku společnost soukromého kapitálu TA Associates.

Jáké má EU plány do budoucna v oblasti elektromobility?

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub