Evropské akcie už letos ztratily 12 procent, investoři stahují kapitál

Poprvé v historii ruská měna oslabila pod úroveň 80 rublů za dolar.

Poprvé v historii ruská měna oslabila pod úroveň 80 rublů za dolar. Zdroj: profimedia.cz

Akciové trhy pokračují v propadu. Epicentrem jsou hlavní západoevropské indexy, které během včerejška přišly o tři procenta. Od počátku roku už evropské akcie ztratily čtyřikrát tolik, a jsou tak nejlevnější od října 2014. Pád burz jde ruku v ruce s kolapsem ropného trhu. Klíčová komodita letos zlevnila o čtvrtinu, skeptici soudí, že společný pád ropy i akcií může být předzvěstí soumraku globální ekonomiky. Pod tlakem padající ropy je i ruský rubl, který je nejslabší v dějinách.

„Investory napříč trhy spojuje obava, že klesající ceny ropy jsou průvodním znakem padající globální poptávky,“ uvádí analytik ČSOB Jan Čermák. Naposledy zažily evropské akcie takto razantní propad v létě 2011, kdy kontinentální finanční scénu ovládlo téma dluhové krize. Burzy nicméně slábnou napříč světem, na prahu desetiprocentní letošní ztráty jsou asijské akcie, americké trhy tratí kolem osmi procent.

„Prakticky nepřetržitý propad bez ohledu na regiony může ukazovat na vliv nucených výprodejů státních fondů zemí těžících ropu, které si tak chystají hotovostní polštář na těžké časy,“ soudí analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Nervozita na trzích je podle takzvaného indexu strachu VIX poblíž půlročního maxima a tlačí na zhodnocení aktiv považovaných za bezpečné přístavy. Sílí tak například japonský jen nebo německé dluhopisy.

Vxx

„S ropou automaticky klesají akciové indexy, kde ropné a energetické firmy mají relativně velkou váhu, tedy v USA, Kanadě a Brazílii. U firem exportujících do zemí vyvážejících ropu pak panují obavy z klesajících tržeb,“ dodává Čermák.

Pád cen ropy přitom nemusí být u konce. Hned několik velkých jmen finančního světa počínaje americkými bankami Goldman Sachs a Morgan Stanley a konče britskou Standard Chartered vidí cílovou cenu ropy na pouhých deseti dolarech za barel, tedy o dvě třetiny níže než nyní.

Usdrub