Hodnota Amazonu spadla po výsledcích o desítky miliard dolarů, Apple investory nezklamal

Hodnota firmy Amazon spadla po výsledcích o desítky miliard dolarů

Hodnota firmy Amazon spadla po výsledcích o desítky miliard dolarů Zdroj: profimedia.cz

Sklad společnosti Amazon
Sklad společnosti Amazon
Nová Apple flagship prodejna společnosti iSTYLE v pražském Westfield Chodov
Nová Apple flagship prodejna společnosti iSTYLE v pražském Westfield Chodov
5
Fotogalerie

Nevydařený burzovní týden velkých technologických firem ve čtvrtek pokračoval. Cena akcií společnosti Amazon padala po závěru obchodování až o 20 procent v reakci na slabší výhled tržeb v posledním čtvrtletí tohoto roku. Opakovala se tak situace ze středy, kdy po zveřejnění výsledků hospodaření prudce spadly akcie firmy Meta Platforms, provozovatele sociálních sítí Facebook a Instagram. Radost naopak udělaly investorům rekordní výsledky firmy Apple.

Tržby Amazonu vzrostly ve třetím čtvrtletí tohoto roku meziročně o 15 procent. Zisk po zdanění klesl o devět procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Poprvé v roce 2022 se však alespoň dostal do kladných čísel.

Co však investory zklamalo, byl výhled pro poslední tři měsíce letošního roku, tedy pro období, kdy spotřebitelé díky vánočním svátkům obvykle nejvíce utrácejí. E-commerce moloch odhaduje, že tržby budou mezi 140 až 148 miliardami dolarů, což by znamenalo meziroční nárůst o dvě až osm procent. Analytici však předpokládali více než 155 miliard dolarů.

Z(a)tracená čísla 12. díl

Video placeholde
• Videohub

Negativní dopad na čísla bude mít podle Amazonu silný dolar a také horší ekonomický vývoj. Nejistota se odráží také na odhadu ziskovosti – provozní zisk má být někde mezi nulou až čtyřmi miliardami dolarů. Generální ředitel firmy Andy Jassy k tomu řekl, že „v makroekonomickém prostředí se děje hodně věcí“. Firma na to podle něj zareaguje snížením investic do rozvoje, avšak tak aby nedošlo k ohrožení dlouhodobých strategických cílů. 

Hned po zveřejnění čísel o hospodaření se akcie Amazonu prudce propadly – ze 111 dolarů v závěru denního obchodování až na 89 dolarů. Tržní hodnota firmy tak během chvilky spadla o více než 200 miliard dolarů. Následně kurz část ztrát vymazal a vrátil se alespoň k 95 dolarům. I na této úrovni je však kapitalizace firmy pod hranicí jednoho bilionu, kterou poprvé překonala již v roce 2018.

Pro srovnání, ještě na začátku roku a také v březnu se cenné papíry Amazonu obchodovaly za více než 160 dolarů.

Výsledky Amazonu završily týden, v němž nebyla o propady cen akcií velkých technologických firem nouze. Cena akcií společnosti Meta Platforms spadla během čtvrtečního obchodování o téměř 25 procent po oznámení, že tržby klesly již druhé čtvrtletí po sobě. Zároveň se čistý zisk propadl meziročně o polovinu. Tržní hodnota firmy kvůli tomu poprvé od roku 2016 klesla pod 300 miliard dolarů. Oproti vrcholu z loňského roku ji propad kurzu akcií srazil o více než 700 miliard.

Podnikání společnosti Meta ohrožuje řada problémů. Vedle nepříznivého makroekonomického prostředí mezi ně patří také silná konkurence firem TikTok a Amazon na trhu s reklamou. Její tržby negativně ovlivnily také změny společnosti Apple v oblasti ochrany osobních údajů v mobilním operačním systému iOS.

V týdnu výrazněji klesly, i když ne tak jako Amazon či Meta, i ceny akcií technologických skupin, konkrétně společností Microsoft a Alphabet. Prvně jmenovaná firma nenadchla investory největším poklesem čistého zisku za více než dva roky a nejslabším růstem tržeb za posledních pět let. Slabší je i výhled na závěr tohoto roku. V případě Alphabetu, tedy majitele internetového vyhledávače Google, kleslo tempo růstu tržeb již páté čtvrtletí v řadě.

Na Alphabet doléhá slabší vývoj na trhu s inzercí, která je pro ně dominantním či takřka jediným zdrojem příjmů. Na výsledcích Microsoftu se nepříznivě projevuje mimo jiné ochlazení na trhu s osobními počítači po období boomu během pandemie koronaviru.

Burzovní index Nasdaq 100, který zahrnuje stovku největších převážně technologických firem obchodovaných v USA, odepsal od začátku roku třetinu své hodnoty. O něco mírnější je ztráta širšího indexu S&P 500, v němž jsou zastoupeny i firmy z dalších odvětví. Ten letos ztratil zatím „jen“ přibližně pětinu své hodnoty. 

Světlým momentem byla v tomto týdnu alespoň čísla o hospodaření společnosti Apple. Tržby výrobce telefonů iPhone se meziročně zvýšily o osm procent na 90,1 miliardy dolarů. Šlo o rekordní číslo pro období od začátku července do konce září. Zisk po zdanění činil 20,7 miliardy dolarů, což byl rovněž rekord pro danou část roku. A rekordní byly pro tuto část roku rovněž prodeje telefonů iPhone.

„Dařilo se nám lépe, než jsme očekávali, a to i přestože pohyby měnových kurzů byly pro nás značně nepříznivé,“ okomentoval čísla finanční ředitel Luca Maestri.

Akcie firmy Apple po zveřejnění výsledků krátce mírně klesly, následně se však dostaly do kladných čísel a obchodovaly se okolo 145 dolarů.

Ani cenným papírům společnosti Apple se však letos nevyhnula korekce – od začátku roku klesla cena přibližně o 20 procent. Je to však méně než například v případě jiných zmíněných velkých tech firem. Akcie Meta Platforms letos spadly již zhruba 80 procent, Amazonu o více než 40 procent a Alphabetu o více než 35 procent. Přitom právě tyto tituly byl předešlé roky hlavními tahouny burzovních indexů a také portfolií řady fondů.