Hvězdný Manchester United na burze zhasl

Manchester United na burze

Manchester United na burze Zdroj: profimedia.cz

Akcie anglického fotbalového klubu nezažily při svém pátečním vstupu na newyorskou burzu hvězdný debut. Páteční obchodování otevřely velmi mírně nad upisovací cenou.

Neschopnost akcií „vyletět“ první obchodní den byl však až druhou ranou pro IPO Manchesteru United. První přišla už nad pátečním ránem, když banky vedoucí úpis akcií snížily upisovací cenu na čtrnáct dolarů za akcii z původního pásma šestnáct až dvacet dolarů. To ukazuje, že zájem o akcie nebyl při této ceně zdaleka takový, jak klub a bankéři zařizující jeho vstup na burzu tvrdili.

Čerstvé akcie Manchesteru United se při pátečním obchodování dostaly maximálně na 14,20 dolaru za kus, následně klesly a uzavřely tam, kde začínaly, tedy na čtrnácti dolarech. Páteční objem obchodování dosáhl třiceti milionů kusů akcií. V pouzavírací fázi obchodování dokonce klesly na 13,90 dolaru.

Za prodej 16,7 milionu kusů akcií získal fotbalový klub a jeho majitelé – americká podnikatelská rodina Glazerových – 234 milionů dolarů. Tedy téměř o sto milionů méně než klub plánoval při horní hranici upisovacího pásma. Při upisovací ceně dvacet dolarů za akcii by byl hrubý výnos 330 milionů dolarů. Prodej desetiny Manchester United ocenil na 2,3 miliardy dolarů. V roce 2005 za něj rodina floridských podnikatelů zaplatila 790 milionů liber.

„Cítili jsme, že by bylo vhodnější nasadit cenu akcií na úroveň, která jim dá pevnější základy,“ citoval deník Financial Times Eda Woodwarda, místopředsedu představenstva Manchesteru United. Vstup na burzu pojal anglický tým jako velkou show. Parket burzy NYSE byl pokryt umělou trávou, řada makléřů se oblékla do červených triček s nápisem „Manu-listed-nyse“. Makléř společnosti Getco, která zastává roli market makera pro akcie Manchesteru United, nezapomněl ani na bílé šortky a černé ponožky.

Navzdory snahám o odlehčenou atmosféru zažily firmy zařizující IPO Manchesteru United horké chvilky. Akcie otevřely na 14,05 dolaru, lehce nad upisovací cenou. Deník Financial Times s odvoláním na zdroje blízké vedoucímu manažeru emise, společnosti Jefferies, uvedl, že Jefferies byla nucena vstoupit na trh a akcie obchodující se pod tickerem MANU kupovat, aby nespadly pod upisovací cenu.

Bolt by si troufl hrát za fotbalový Manchester United

Problémy provázely cestu fotbalového klubu Manchester United na burzu od úplného počátku. Rodina Glazerových ještě loni doufala, že vstupem získá miliardu dolarů. To ještě přemýšleli o hongkongské, posléze singapurské burze. Upustit od svých plánů tehdy museli kvůli slabému zájmu ze strany asijských investorů a nakonec se rozhodli klub uvést na newyorskou burzu.