Index S&P 500 oslabuje nejrychleji od začátku pandemie. Investoři vyhlížejí zasedání Fedu

Americký akciový index S&P 500 prožívá nejslabší leden v historii

Americký akciový index S&P 500 prožívá nejslabší leden v historii Zdroj: Reuters

Americký akciový index S&P 500 se za poslední měsíc snížil přibližně o osm procent ke 4410 bodům. Navzdory mírnému růstu na začátku tohoto týdne tak směřuje k nejhoršímu lednovému výsledku v historii. Zároveň prožívá nejstrmější propad od března 2020, kdy vypukla pandemie koronaviru. „Nyní jsou ale důvody výprodejů amerických akcií jiné. Stojí za nimi zejména obavy z inflace a rychlého zvyšování úrokových sazeb,“ říká hlavní ekonom společnosti Patria Finance Jan Bureš.

Rada guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) Spojených států v úterý zahájí první letošní jednání o měnové politice a očekává se, že po jeho skončení nastíní své plány na zvyšování úrokových sazeb v letošním roce. 

„Fed bohužel nemá jinou možnost než potvrdit stávající jestřábí kurz,“ myslí si Bureš. „V americké ekonomice i po vyprchání vládní pomoci stále pokračuje rychlý růst mezd a růst nájmů. Současně přetrvávají problémy v subdodávkách a hrozí, že omikron v Asii přinese do subdodavatelských řetězců a globální logistiky novou inflační vlnu,“ dodává. Na pokles akcií tak Fed podle ekonoma nebude minimálně v nejbližších týdnech brát ohled.  

Situaci na trzích samozřejmě ovlivňují také další faktory. Třeba riziko vojenského konfliktu na Ukrajině. „Pro akcie se bezesporu jedná o další velké nebezpečí. Těžko se však v tuto chvíli hodnotí. Velice by záleželo na rozsahu, celkové povaze a na délce otevřeného střetnutí mezi Ruskem a Ukrajinou, stejně tak jako na reakci USA a NATO,“ soudí Bureš.

Současný pád cenných papírů může být pro některé investory rovněž zajímavou příležitostí k nákupu. „Akcie jsou historicky lepší ochranou proti inflaci než fixně úročené dluhopisy, a proto současnou korekci stále vnímám jako příležitost. S tím, že bude zapotřebí se při nákupech vyhnout nejvíce nadhodnoceným, tedy zejména růstovým titulům a naopak vsadit na stabilní velké společnosti schopné generovat tržby a zisk i v prostředí vyšší inflace,“ tvrdí Bureš a jako příklad uvádí velké technologické a energetické firmy. 

Podle Michaela Kopty z brokerské společnosti XTB aktuální pokles z vrcholů na hlavních akciových indexech je navíc stále ještě relativně zanedbatelný. „Nejedná se o žádnou brutální korekci, která by automaticky znamenala více než dvacetiprocentní propad, přestože prodeje byly minulý týden opravdu intenzivní a svíčky na denním grafu S&P 500 a Nasdaqu nevypadají vůbec hezky,“ míní Kopta. 

Vše, co potřebujete vědět o rostoucí inflaci:

Video placeholde
• Videohub

Společně s akciemi se v uplynulých dnech svezla výrazně dolů také hodnota nejsledovanějších kryptoměn. Bitcoin byl dokonce v pondělí nejlevnější za posledních šest měsíců. „Panika na akciových trzích vede zpravidla k rychlým výprodejům i ve spekulativních aktivech, jakými jsou právě kryptoměny, avšak následné vzedmutí zde bývá obvykle rychlejší nežli u standardních burzovních trhů,“ vysvětluje analytik portálu Trhy.cz Martin Kysela.    

„Osobně doporučuji v tuto chvíli vyčkat na stabilizaci tržního sentimentu. Stále je možné, že jsme v korekci nedosáhli dna a významnou roli zde může i v případě krypta sehrát středeční prohlášení Fedu,“ doporučuje Kysela.