Investice roku? Německé akcie nebo pšenice

ilustrace E15

ilustrace E15 Zdroj: Kolaz E15

Navzdory nepříznivým zprávám o ekonomickém vývoji byl letošek pro investice vydařeným rokem. Celosvětově se nejlépe vedlo akciím, vydělávaly také investice do dluhopisů. Vývoj komodit už tak jednoznačný nebyl a letošní zisky komoditních indexů zůstávají u nuly.

Úspěch slaví akciové trhy rozvinutých zemí. Nejúspěšnějším akciovým indexem se stal německý DAX, který si od začátku letošního roku připsal téměř 27 procent a posílil z 6075 bodů na včerejších 7680 bodů. „Německo nadále patří k nejvýkonnějším ekonomikám Evropy, na kterou všichni spoléhají a to se odrazilo i na růstu tamních akcií,“ uvedl analytik banky Barclays Brian Barry. Hned v závěsu jsou rakouské akcie a vídeňský index ATX, který si připisuje 24 procent. Také japonský Nikkei, navzdory chmurným vyhlídkám tamní ekonomiky, letos posiluje o 19 procent, americký index S&P 500 či pražský PX si připisují téměř 15 procent. Naopak horší rok za sebou mají cenné papíry rozvíjejících se trhů. Čínské akcie, měřeno indexem Shanghai Composite, od ledna oslabují o 1,7 procenta.

Komodity zažily rok jako na houpačce a komoditní index S&P GSCI finišuje s více než jednoprocentní ztrátou. I tak se mezi komoditami dalo vybrat a dobře vydělat. Ceny pšenice vlivem sucha a nižší úrody v Rusku, Austrálii a USA od začátku ledna přidaly 24 procent a dostaly se na 817 centů za bušl. Tradičně oblíbené komodity, ropa Brent a zlato, naproti tomu nezažily nejlepší rok a nevydělaly ani pět procent.

Výnos desetiletých amerických vládních dluhopisů a indexu PXVýnos desetiletých amerických vládních dluhopisů a indexu PX | E15

Slušný výdělek nabídly dluhopisy. Rekordně nízké výnosy přály jejich kapitálovému zhodnocení. To znamená, že vyplácené úroky jsou velmi nízké, ale cena bondů stoupla. Jedním z nejúspěšnějších dluhopisových fondů se stal Emerging country debt fund společnosti GMO, který vydělal 23,3 procenta. Tento fond investuje do vládních dluhopisů rozvíjejících se zemí a letos mu vyšla sázka na venezuelské bondy.

Letošní vývoj indexu Shanghai Composite a ceny zlataLetošní vývoj indexu Shanghai Composite a ceny zlata | E15

Dařilo se také fondu amerických vládních dluhopisů společnosti Pimco, který vydělal 8,5 procenta. Dobrý rok měly i korporátní bondy. Fond německých dluhopisů společnosti Erste Sparinvest vydělal 5,3 procenta.

Úspěšnou investicí byly i české obligace a fond společnosti ING, který sází právě na kapitálové zhodnocení držených bondů, Czech bond fund, si od ledna připsal přes deset procent.

Vývoj ceny ropy BrentVývoj ceny ropy Brent | E15

Mezi poražené roku patří španělské akcie, jejichž index IBEX 35 odepsal 3,5 procenta. Do Španělska také míří cena pro nejztrátovější akcii roku, kterou se s 80procentní ztrátou staly cenné papíry Bankie. V komoditách byla špatnou sázkou káva Arabica, jejíž ceny od ledna spadly o téměř třetinu. „Přílišná nabídka je v současné době hlavním hybatelem trhu,“ citovala agentura Bloomberg Claudia Oliveiru z Castlestone Management. Například Brazílie, která je největším světovým producentem kávy, v posledních deseti letech zdvojnásobila svoji produkci a letos sklidila další rekordní úrodu.