Investory letos potěšily světové burzy, hlavně mongolské akcie

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

burza ve Varšavě
Burza
burza
burza, Thajsko
Burza
10
Fotogalerie

Trefou do černého byly mongolské akcie, které vzrostly v korunovém vyjádření o téměř padesát procent. Vyplatila se však i sázka na Ukrajinu. 

Pokračující pumpování peněz do ekonomik a optimismus amerických investorů spojený s plány amerického prezidenta Donalda Trumpa pomohl světovým burzám ke slušnému růstu. Čeští investoři se nicméně z růstu vyspělých kapitálových trhů příliš neradují.

„Korunové výnosy nevypadají nijak hvězdně, oproti dolarovým,“ uvádí šéf analýz ČSOB Asset Management Aleš Prandstetter. Důvodem je posílení české měny. „Česká koruna byla po ukončení intervenčního režimu jednou z nejsilněji posilujících měn na světě. Dolar naopak proti euru oslabil, ještě více proti české koruně.“

Investice do amerických akcií tak v korunách vynesla jen okolo 21 procent, přičemž v dolarech akcie zhodnotily vložené peníze o čtvrtinu. Podobně se sníží i výnos při nákupu do evropských akcií.

Nejvýnosnější na světě jsou tak opět menší kapitálové trhy, které tuzemští investoři opomíjejí. Investice do mongolských akcií se zhodnotila v přepočtu na koruny o téměř padesát procent a ukrajinské akcie přinesly třetinový výnos. Mongolsku pomohla především dohoda s Mezinárodním měnovým fondem a vyšší ceny komodit a zejména černého uhlí, což způsobilo růst akcií tamějších firem.

Burzovní vítězové a poražení
 (k 15.12. 2017, výnos v korunovém vyjádření) Zdroj: Cyrrus

Vítězové

 
Burza Výnos (%)
Mongolsko 47,6
Ukrajina 33,9
Kazachstán 31,9
Poražení 
Burza Výnos (%)
Pákistán -34,9
Katar -34,2
Omán -26

Pro zajímavé investice ale nemusel tuzemský investor zamířit na kraj světa. „Burzy střední a východní Evropy patřily k premiantům roku 2017, a to včetně burzy české,“ říká Prandstetter. Důvodem je podle něj zklidnění politické situace v regionu oproti předchozímu roku a rovněž honba investorů za výnosem.

Z oborů se nejvíce daří celosvětově technologiím, které rostou do závratných výšek. „Investoři hledali v prostředí nízkého ekonomického růstu sektor s vysokým růstem zisků,“ uvádí důvod Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Cyrrus.

Naopak nejvyšší ztráty přinesly nákupy pákistánských, katarských a ománských akcií, na nichž investoři ztrácí přes čtvrtinu vložených prostředků.

Výnosná však nebyla ani sázka na komodity, které klesly podle indexu Bloomberg Commodity Index do půlky prosince o čtyři procenta. Důvodem jde podle prezidenta Libertas Wealth Management Group Adama Koose příklon investorů k rizikovějším aktivům jako jsou akcie a odklon od dluhopisů a komodit.

Nejvíce ztrácely cukr, zemní plyn a pomerančová šťáva, které se propadly o více než 37 procent. I mezi komoditami se však našly vysoce výnosné investice. Vyplatil se zejména nákup kobaltu, jehož cena se více než zdvojnásobila. Přes padesát procent se zhodnotila i investice do palladia.

Jak se daří komoditám
(výnos v procentech)  Zdroj: Cyrrus

Vítězové

 
Kobalt120
Palladium51,9
Ocelové pruty44
Poražení 
Cukr-40
Zemní plyn-38
Pomerančová šťáva-37