Islámští radikálové spustili hon na akcie zbrojařů

Letouny výrobce Lockheed Martin

Letouny výrobce Lockheed Martin Zdroj: Lockheed Martin

Dávno předtím, než Spojené státy spolu s dalšími zeměmi podnikly první letecké údery proti pozicím radikálního uskupení Islámský stát v Sýrii, vsadili na vojenskou odvetu Bílého domu investoři. Rostoucí napětí na Blízkém východě posloužilo jako start masových nákupů akcií amerických zbrojařských firem a ty jsou nyní na burzách k mání za nejvyšší ceny v historii.

Vidina slábnoucích vojenských zásob vyhnala během pouhých sedmi týdnů akcie výrobce vojenských letadel Lockheed Martin o deset procent. Burzovní hodnota tvůrce raket Tomahawk, společnosti Raytheon, vzrostla dokonce ještě o třetinu více. Bezmála o desetinu podražily za stejné období i akcie producenta zbraňových systémů General Dynamics a specialisty na vojenské technologie Northrop Grumman.

Investory podporují v sázkách na zbrojaře spekulace, že v rozpočtu Pentagonu skončí kvůli boji s islamisty nakonec více peněz, než se původně čekalo. Úvahy podporuje sílící vojenská kampaň prezidenta Obamy i návrhy na zrušení části rozpočtových škrtů pro obranu, které nedávno zazněly z řad republikánských zákonodárců.

Růst akcií amerických zbrojařských firemRůst akcií amerických zbrojařských firem | E15

V centru pozornosti hráčů na trzích se ale octly i další firmy ze zbrojařského sektoru. Burzovní index zámořských firem dodávajících do vojenství tak od srpna vzrostl téměř o devět procent, a více než dvojnásobně tak překonal růst celého trhu. „Aktuální geopolitická situace ve světě akciím z tohoto sektoru svědčí. Velký zájem o něj pozorujeme i mezi našimi klienty,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

Spolu s růstem cen zbrojařských akcií však sílí i pochybnosti o jejich dalším vývoji. „Trh už vzal v úvahu zvýšení vojenského rozpočtu a část investorů může začít sbírat zisky,“ upozorňuje Swarup Gupta z analytické společnosti Zacks.

Ceny akcií zbrojařů se proti loňsku téměř zdvojnásobily
Vývoj indexu Dow Jones DefenseVývoj indexu Dow Jones Defense | E15 Wall Street zažila v uplynulém roce překotný nárůst zájmu o akcie zbrojařských firem. Index Dow Jones Defense sdružující akcie firem z tohoto sektoru si letos v září sáhl na své historické maximum. Stalo se tak poté, co akcie dodavatelů Pentagonu stihly během dvanácti předcházejících měsíců vydělat investorům v průměru kolem čtyřiceti procent. Od počátku roku 2013 pak akcie zbrojařů podražily takřka na dvojnásobek.
Vodou na mlýn zbrojařům byla celá řada nových epicenter geopolitického napětí, Egyptem a Sýrií počínaje a rychlou expanzí radikálního hnutí Islámský stát konče. „Každý konflikt znamená růst zbrojařských akcií. Nejinak tomu bylo během války v Perském zálivu či při bojích v Afghánistánu po útocích z 11. září,“ uvádí Swarup Gupta z analytické společnosti Zacks. Vlny zájmu o tyto akcie ale během uplynulých let vyvolala i celá řada dalších konfliktů. Růstu amerických zbrojařů tak napomohla například i občanská válka v Libyi.
Během krize přitom akcie zbrojařů zažily o poznání méně zajímavé období. Na vině byly především armádní úspory. „Americký rozpočet na obranu nepřetržitě klesá od podzimu 2011 čtvrtletí po čtvrtletí, například ve druhém čtvrtletí letošního roku byl objem prostředků plynoucích na obranu o více než dvě procenta nižší než před rokem,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. I tak jsou akcie zbrojařů v současnosti od svých předkrizových maxim vzdálenější než akcie zbytku trhu. Zatímco index SP 500 je zhruba o čtvrtinu výše než na svém vrcholu v roce 2007, akcie ze zbrojařského benchmarku Dow Jones Defense jsou v průměru dražší takřka o polovinu.