Jaroslav Bukovský: Jak poskládat portfolio z kryptomincí, které milují mazáci z Redditu?

Kryptoměny nerovná se zdaleka jen bitcoin..

Kryptoměny nerovná se zdaleka jen bitcoin.. Zdroj: DALLE

O tom, že zrovna probíhá boom jakýchsi kryptoměn a vynáší to zázračné a bezpracné zisky, si povídají nejen maminky na eMiminu, ale už i šatnářky v regionálních biografech. Je to nesporné a spektakulární. Za pouhý měsíc vygeneroval kryptoměnový trh rovný bilion dolarů. Pokud bychom tuhle částku rozdělili rovným dílem mezi všechny obyvatele Česka, každý včetně nemluvňat by rázem zbohatl o téměř 2,4 milionu korun. Ještě včera nezámožné pětičlenné rodiny by dnes jako mávnutím kouzelného proutku měly na nákup docela pěkných rodinných domků ve svých regionech. Důsledky takového sociálního experimentu probouzejí všemožné fantazie, kvůli tomu tu ale dneska nejsme.

Nejvíc imaginární práce na kryptoboomu pochopitelně odmakal bitcoin, mincí je ale na trhu hezky přes dvacet tisíc. A právě ty ostatní nás budou dnes zajímat především. Leckoho bychom asi urazili otázkou, zda zná legendární akciové fórum Wallstreetbets na sociální síti Reddit (pro ostatní: má i své podrobné heslo na Wikipedii). Na této síti se ale odborně velmi zdatní uživatelé se stejnou vervou věnují i kryptoměnám. Než byste prošli všechny příspěvky, byl by konec týdne, takže jsme tomu pomohli.

Vzali jsme statistiky nejčastěji zmiňovaných kryptoměn na Redditu, o kterých uživatelé sítě v poslední době mluví jako o nákupní příležitosti. Něco vám možná teď tak docela nehraje: nákup krypta zrovna teď? Když je trh jen kousek od svých historických maxim z jara 2021, z nichž obratem spadl s razancí Newtonova jablka a zasel mezi investorským plebsem zášť nejen vůči kryptu, ale i vůči lidem obecně?

Takže proč nyní? Protože celá řada kryptoinvestorů jednoduše nevydržela tak brutálně rychlý nárůst cen a usoudila, že rozumnější bude přinejmenším z části pozic zmizet. Polovina března proto přinesla výrazné klopýtnutí cen krypta a první větší korekci růstového supertrendu posledních týdnů.

Během pár dnů trh zlevnil v průměru o osm procent. To může být samozřejmě jen tak „sleva“, anebo také prolog podstatně drastičtějšího pádu, což bys se stalo tak zhruba po stodvacáté. Jenže: dokážete si představit ty bombastické headliny a jejich dopad na psychiku drobného nekvalifikovaného investora, až americký Fed poprvé sníží úrokové sazby?

Takže zbavme se na okamžik obligátní české skepse a představme si, že pokles cen krypta z posledních dnů je příležitost k návratu, nebo dokonce nástupu na trh. Co nakupovat? Pochopitelně můžete hrát kryptohru jen s jednou kartou, totiž bitcoinem. Pokud ale nechcete zkoušet zapalovat táborák jen jedinou sirkou, pak je třeba se poohlédnout i po dalších zdrojích.

Poskládat kryptoportfolio je z pohledu „bezpečnostních pravidel“ samozřejmě pořádná fuška, protože ceny mincí jsou vesměs extrémně provázané a mluvit tady o mantře konzervativců jménem diverzifikace je totéž jako u voličů českých nevládních stran propagovat Green Deal. Dost nekorektních metafor, pojďme rovnou na desítku toho nejžhavějšího zboží na kryptotrhu, tedy top 10 mincí zmiňovaných redditovými mazáky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!