Káva je nejdražší od roku 2012, spekulanti na ní vydělali už sto procent

Pytle s brazilskou kávou

Pytle s brazilskou kávou Zdroj: CC BY-SA 2.0: Fernando Marfa - Wikimedia Commons

Ranní káva se propříště může prodražit. Ceny oblíbeného životabudiče totiž na světových burzách vyšplhaly na více jak dvouletá maxima. Káva se tak stala letošním investičním fenoménem. Kdo v lednu nenakupoval kávu v supermarketu, ale na burze, vydělal do dnešních dnů takřka jednou tolik. Příčinou je počasí, deště nepřichází, brazilské kávovníky přitom právě teď potřebují vláhu více než kdy jindy.

Právě Brazílie se stará o třetinu světových dodávek kávy a polovinu vyhledávané odrůdy arabica, ceněné pro svou jemnou chuť. Její ceny se v posledních dnech dostaly přes dva dolary a dvacet centů za libru, a jsou tak nejvýše od února 2012. Brazilské plantáže mají totiž letos vydat nejméně kávy za poslední tři roky, světová spotřeba nápoje přitom bez ohledu na ekonomickou situaci stabilně roste.

„Brazílie je pro trh kávy totéž jako Saúdská Arábie pro trh s ropou,“ uvádí Harish Sundaresh z bostonské poradenské firmy Loomis, Sayles & Co. Brazilská sucha poškozují kávovníkové keře a vedle letoška vzbuzují i pochybnosti ohledně sklizní v příštích letech.

Sundareshova firma sází na to, že ceny kávy by mohly v příštím roce atakovat i třídolarovou hranici. Ze současných cen by to tak znamenalo další růst cen o desítky procent.

Vývoj cen arabiky za poslední 2 roky:Graf 8. 10. 2014.Graf 8. 10. 2014. | vagaday@mf.cz

Rostoucí ceny může pocítit i spotřebitel. „Pokud nezaprší, bude chtít Starbucks a další řetězce nějaké to bolestné,“ domnívá se Jonathan Camarda z Camarda Wealth Advisory Group. Vyšší ceny by se projevily zřejmě až během roku 2016, neboť globální hráči nakupují základní surovinu v předstihu. Například Starbucks již v červenci oznámil, že má nakoupeno již 60 procent své spotřeby kávy pro rok 2015.

Káva mezitím láme investiční rekordy. Letos je arabica mezi dvaadvacítkou základních průmyslových a zemědělských surovin v indexu Bloomberg Commodity nejrychleji rostoucí položkou. Zdražuje i levnější druh kávy robusta. Burziáni vyšroubovali ceny suroviny pro výrobu instantní kávy letos už o bezmála 30 procent výše.