Kolaps cen ropy dolehl na světové akcie. Americká burza dokonce přerušila obchodování

Zařízení ropného obra Saudi Aramco

Zařízení ropného obra Saudi Aramco Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Vojáci nosí roušky na hranici Iráku a Íránu
Lidé s rouškami v japonském Tokiju
Lidé s rouškami v japonském Tokiju
Milán
8
Fotogalerie

Západoevropské akcie zavřely nejníže za osm měsíců. Reagovaly tak na noční kolaps cen ropy na světových trzích. Prudce dolů zamířil i index pražské burzy. PX klesá ztratil 5,13 procenta na 913,47 bodu. Tak nízko zavíral naposledy v prosinci 2016. Akciová burza v New Yorku dokonce krátce po otevření na chvíli přerušiula obchodování. Důvodem byl okamžitý propad hlavního indexu S&P 500 o sedm procent.

 

Pondělní výprodej na burzách je reakcí na šíření koronaviru a především na bezprecedentní opatření s tím spojená. Například Itálie o víkendu nařídila umístit do karantény asi 16 milionů lidí ze severu země. Situaci pak zkomplikoval pondělní kolaps cen ropy. 

Ceny ropy v noci spadly o více než 30 procent po oznámení Saúdské Arábie, že výrazně zvýší těžbu, čímž ještě více zaplaví trh nadbytečnou ropou. Severomořský Brent se tak přechodně dostal pod 30 dolarů za barel. Saúdská Arábie reaguje na neochotu Ruska přistoupit na koordinované snížení těžby a krok Rijádu je vnímán jako zahájení cenové války. O deset procent v pondělí oslabily akcie saúdské těžební společnosti Saudi Aramco.

Panevropský index STOXX 600 klesl o 7,4 procenta, což byl nejvyšší propad od finanční krize z přelomu let 2008 a 2009, a uzavřel na 339,5 bodu. Index se nyní nachází v takzvaném medvědím trhu, jak se říká situaci, kdy index ze svého maxima sestoupí alespoň o 20 procent.

Nejhůře si vedly ropné a plynárenské firmy, jejichž dílčí index klesl o téměř 17 procent v reakci na propad cen ropy o třetinu. Akcie ropných firem BP a Royal Dutch Shell ztratily téměř 20 procent a Norway Panoro Energy 39 procent.

„Předpokládal jsem, že na trhu uvidíme propad cen ropy o pět, možná o deset procent. Ale propad o 25 procent, to zbytek trhu naprosto vyděsilo,“ poznamenal šéf makléřské společnosti TD Ameritrade Chris Brankin. Říkat, že trhy procházejí divokými výkyvy, je podle něj řečeno ještě velmi mírně.

Ve ztrátě skončily všechny dílčí sektory. Ztrátu kolem deseti procent zaznamenaly těžařské firmy, automobilky a banky. Akcie letecké společnosti Norwegian se propadly o 9,4 procenta, nejvíce za 30 let.

Londýnský index FTSE 100 klesl o 7,7 procenta na 5965,77 bodu. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem se propadl o 7,9 procenta na zhruba 10 625 bodů. Hlavní index burzy v Miláně FTSE/MIB klesl o 11,2 procenta.

Americká burza si vzala timeout

Akciové trhy v USA kvůli výraznému propadu hlavního indexu automaticky přerušily obchody na 15 minut. Toto pravidlo Američané zavedli po světové finanční krizi v roce 2009, aby zabránila masivním propadům a finančním ztrátám. Aktuálně americké indexy ztrácí kolem pěti procent.