Komárkově firmě Allwyn se komplikuje vstup na burzu. Investoři stáhli velkou část peněz

Společnost Allwyn, která je součástí skupiny KKCG Karla Komárka, bude od února 2024 novým provozovatelem prestižní britské Národní loterie.

Společnost Allwyn, která je součástí skupiny KKCG Karla Komárka, bude od února 2024 novým provozovatelem prestižní britské Národní loterie. Zdroj: KKCG

Cesta sázkové a loterijní společnosti Allwyn, kterou vlastní skupina KKCG miliardáře Karla Komárka, na newyorskou burzu se komplikuje. Většina investorů se rozhodla stáhnout peníze ze speciální investiční firmy, s níž se má Allwyn spojit.

Významná část akcionářů Cohn Robbins Holdings Corp, což je special purpose acquisition company (zkráceně SPAC), se rozhodla transakce nezúčastnit a požádali o vrácení peněz. Na to mají podle pravidel právo. Žádosti se týkají hned 91 procent akcií z celkem vydaných 82,8 milionu cenných papírů, uvádí se v dokumentu na stránkách americké Komise pro cenné papíry.

Za každou akcii dostanou zpět původní investici, tedy 10 dolarů. To znamená, že akcionáři stáhnou z CRHC přibližně 750 milionů dolarů. Tyto peníze teď mohou chybět – nedostatek peněz ve SPAC může znamenat, že se nakonec spojení mezi CRHC  a Allwynem neuskuteční. Tím pádem by sešlo i ze vstupu Allwynu na newyorskou burzu.

„V této chvíli to nebudeme žádným způsobem komentovat,“ odpověděla na dotaz ohledně vzniklé situace mluvčí společnosti Allwyn.

SPAC jsou speciální investiční firmy, které v letech 2020 a 2021 zažily hlavně v USA obrovský boom – od investorů vybraly stovky miliard dolarů a uzavřely transakce se stovkami firem, které do té doby stály mimo veřejné trhy. Pro Allwyn a další firmy jde o alternativu ke vstupu na burzu prostřednictvím primární veřejné nabídky (IPO).

Tyto speciální investiční firmy vydají akcie po 10 dolarech za kus a prodají je investorům. S cennými papíry se následně obchoduje na burze. Kapitál slouží k nákupu podílu v existující firmě. Jméno firmy obvykle není v době založení SPAC známo. Takto se na burzu dostaly například firmy Lucid Motor, Virgin Galactic, DraftKings, Sofi či Nikola.

Peníze PPF se budou hodit

Podmínkou dokončení transakce je, že CRHC a další spolupracující investoři zainvestují do Allwynu před sloučením v hotovosti alespoň 850 milionů dolarů. Ve SPAC zbude po stažení většiny peněz necelých 80 milionů dolarů, dalších 353 milionů se zavázali poskytnou velcí investoři v rámci takzvaného PIPE financování (PIPE je zkratka pro private investment in public equity). Až 260 milionů dolarů, tedy zhruba 6,5 miliardy korun, má podle dohody z konce srpna dodat česká finanční skupiny PPF.

Speciální investiční firma CRHC není první, které se letos dotkl exodus investorů. V průměru letos akcionáři zažádali u firem SPAC o vybrání okolo 75 procent peněz, uvedla agentura Bloomberg. Důvodem je nepříznivý vývoj na akciových trzích. Investoři tak dávají přednost hotovosti. 

Za zmínku stojí, že jedním ze dvou zakladatelů firmy CRHC je Gary Cohn, bývalý prezident banky Goldman Sachs a jeden čas hlavní ekonomický poradce Bílého domu za vlády Donalda Trumpa. Druhým takzvaným sponzorem SPAC je investor Clifton S. Robbins. S akciemi CRHC se na newyorské burze obchoduje od podzimu 2020.