Miliardáři Křetínský s Tkáčem posílili v Royal Mail. Vlastní akcie za téměř šest miliard korun

Investiční vehikl Vesa Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče je už druhým největším akcionářem v britské královské poště Royal Mail.

Investiční vehikl Vesa Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče je už druhým největším akcionářem v britské královské poště Royal Mail. Zdroj: Reuters

Miliardářské duo Daniel Křetínský (na snímku) a Patrik Tkáč zvýšilo svůj podíl v Royal Mail na jedenáct procent.
Britská královská pošta připravuje rozsáhlou restrukturalizaci, kdy propustí zhruba dva tisíce lidí.
Firma Vesa Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče (na snímku) je druhým největším akcionářem britské královské pošty.
Potíže Royal Mail plynou mimo jiné z toho, že se nedokázala přizpůsobit faktu, že lidé posílají méně dopisů a více balíků.
5
Fotogalerie

Miliardářské duo Daniel Křetínský a Patrik Tkáč výrazně zvýšilo svůj podíl v britské královské poště Royal Mail, který drží přes svou firmu Vesa Equity Investment. Ta na začátku července podle hlášení pro londýnskou burzu vlastnila zhruba jedenáctiprocentní podíl v britské firmě.

Naposledy přikupovali Křetínský a Tkáč (spoluvlastníci vydavatele deníku E15, pozn. red.) akcie britské královské pošty minulý týden. První investici na úrovni pěti procent oznámil investiční vehikl obou miliardářů již v polovině května.

Včera se akcie Royal Mail obchodovaly na úrovni okolo 1,8 libry. Hodnota balíku akcií, které vlastní Vesa, by tak činila zhruba 5,8 miliardy korun.

Vesa podle Křetínského mluvčího Daniela Častvaje investuje do firem na základě jejich fundamentální hodnoty. „V případě Royal Mail obzvláště oceňujeme tradici a význam služby, kterou poskytuje veřejnosti,“ uvedl Častvaj s tím, že Vesa nevylučuje ani možnost zvýšení, ani snížení svého podílu.

Záviset bude podle Častvaje na vývoji trhu, samotné společnosti a rovněž zbývajícího portfolia Vesa Equity Investment. Již předchozí zvýšení akciového podílu na 8,2 procenta ovšem vyvolalo podle listu Financial Times spekulace o možném převzetí podniku.

„Je to špatně řízená společnost v dobrém segmentu, proto o ni mají zájem. U Křetínského s Tkáčem se dá očekávat aktivistický přístup k managementu,“ dodává analytik Finlordu Boris Tomčiak.

Aktivistický přístup znamená tlak na vedení firmy, aby zvyšovalo hodnotu prostřednictvím zvyšování efektivity nebo třeba prodejem majetku. Konkrétně Royal Mail má podle Tomčiaka v bilanci nemovitý majetek v hodnotě tří miliard liber, zatímco hodnota celé firmy činí jen 1,8 miliardy liber. „Royal Mail má zároveň silné postavení na trhu, její podíl na přepravě balíků je čtyřicet procent,“ upozorňuje Tomčiak.

Vesa je teď druhým největším akcionářem britské královské pošty. Největším je s necelými patnácti procenty fond Schroder Investment Management. Mezi další velké akcionáře patří Royal Mail Incentive Plan, sdružení akcionářů z řad zaměstnanců pošty, především výše postavených manažerů. Ovládá 7,6 procenta akcií.

Britské poště se v poslední době nedaří. Připravuje proto rozsáhlou restrukturalizaci, kdy propustí zhruba dva tisíce lidí. V letošním ani příštím roce nehodlá rovněž vyplácet dividendy.

Šéf podniku Keith Williams uvedl, že koronavirová krize uspíšila o tři až čtyři roky nutnost soustředit se na logistiku a doručování balíků na úkor dopisů. Propouštění se podle něj bude týkat zejména lidí z administrativy.

Zisk Royal Mail před zdaněním klesl v minulém finančním roce o 31 procent na 275 milionů liber. „Za hrozivým výkonem Royal Mail v posledních letech je do značné míry to, že se firma nedokázala přizpůsobit světu, v němž lidé posílají méně dopisů a více balíků. Tak zní nepříjemná pravda,“ komentoval výsledky pro agenturu Reuters analytik Adam Vettese ze společnosti eToro.