Kryptoměnový trh krvácí. Podle expertů však určitě přežije

Kryptoměny v čele s bitcoinem zaznamenaly v posledních dnech nejprudší propad ve své historii. Cena bitcoinu se však během čtvrtka vrátila zpět na 40 tisíc dolarů.

Kryptoměny v čele s bitcoinem zaznamenaly v posledních dnech nejprudší propad ve své historii. Cena bitcoinu se však během čtvrtka vrátila zpět na 40 tisíc dolarů. Zdroj: profimedia

Na prudké výkyvy kryptoměnového trhu měl velký vliv miliardář Elon Musk se svými protichůdnými výroky.
K pádu kryptoměn přispěla i čínská centrální banka.
Kromě bitcoinu se propadla i kryptoměna ethereum.
4
Fotogalerie

Obchod s kryptoměnami prožívá své nejtemnější období v historii. Spekulanti přišli jen za uplynulý týden téměř o 800 miliard dolarů, tedy asi 16,7 bilionu korun. Zděšení investorů vyvrcholilo ve středu, kdy se hodnota bitcoinu propadla o neuvěřitelných 34 procent ke třiceti tisícům dolarů, což je vůbec nejníže za poslední čtvrtrok. Podobně reagovaly i další virtuální měny. Ethereum spadlo o 22 procent na 2621 dolarů, parodický dogecoin odepsal 25 procent a dostal se pod 36 centů. Investiční odborníci přesto nabádají ke klidu.

Na pád kryptoměn reagovaly i akciové trhy. Cenné papíry on-line směnárny Coinbase Global ve středu klesly o 5,94 procenta na 224,8 dolaru. Americký časopis Forbes upozornil na skutečnost, že první velkou krizi digitální měny zažily již v polovině dubna. Tehdy se bitcoin prodával za rekordních 64 829 dolarů, přes 1,35 milionu korun.

Následně trh během krátké doby ztratil na hodnotě kolem 400 miliard dolarů, ztrátu ale otočil a před polovinou května se dostal na nové historické maximum, kolem 2,55 bilionu dolarů. Uplynulé dva měsíce proto znamenaly pro investory zatím největší cenové výkyvy v dějinách trhu.

Proč právě teď?

Současná panika začala v polovině minulého týdne, kdy jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk oznámil, že bitcoinem už nepůjde platit za elektrické vozy jeho automobilky Tesla. Jako důvod uvedl, že bitcoin až příliš zatěžuje životní prostředí. Byl to přitom právě Musk, kdo přibližně od února pomáhal svými tweety vyšroubovat kurz bitcoinu a dalších virtuálních měn nahoru.

Dalším faktorem, který zrychlil masivní výprodej digitálních měn, bylo nedávné vyjádření čínské centrální banky. Ta na začátku týdne nařídila čínským peněžním ústavům, aby daly od kryptoměn ruce pryč. Propad bitcoinu mohl mít též technický charakter. „Předpokládám, že pod hladinou 45 tisíc dolarů byla koncentrována řada takzvaných příkazů stop-loss a s tím, jak bitcoin oslaboval, byly tyto příkazy aktivovány a akcelerovaly další pád bitcoinu až k hladině 30 tisíc dolarů,“ míní Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Autority po celém světě se navíc už delší dobu snaží dostat digitální mince pod svou kontrolu. „Například fondy, které nakupují kryptoměny, budou podle amerických regulátorů předmětem intenzivnějšího dohledu,“ připomíná Tomáš Pfeiler, portfolio manažer v makléřské firmě Cyrrus. „Více restrikcí může mít na celý ekosystém kryptoměn neblahý vliv, protože právě nízká míra regulace byla až dosud jednou z nejvíce vyzdvihovaných výhod bitcoinu,“ dodává Pfeiler. 

Náznaky obratu

Ještě během středy se nicméně objevily náznaky obratu. Nejznámější kryptoměna stihla část předchozích ztrát umazat a ve čtvrtek vyskočila zpátky na 40 tisíc dolarů. „Ukázalo se, že investorská základna bitcoinu je velmi oddaná,“ myslí si Pfeiler. Bitcoinu podle něj pomohly i komentáře prominentních investorů, kteří se začali vyjadřovat k neadekvátnosti nynějšího poklesu.

Cathie Woodová z Ark Invest, která do bitcoinu mohutně investuje, prohlásila, že stále věří v růst kurzu na úroveň kolem 500 tisíc dolarů. Miliardář a šéf Galaxy Investment Partners Michael Novogratz vyzval investory, aby vytrvali a své bitcoiny neprodávali. Povzbuzující tweet publikoval i Musk. Další velcí hráči veřejně prezentovali, jak kurzového propadu využili a nakoupili značné množství bitcoinů se slevou.

Bitcoin je riziková investice

S tím, že kryptoměny současné cenové výkyvy nepochybně přežijí a v určitý moment se opět mohou obrátit k prudkému růstu, souhlasí také všichni čeští experti, které oslovila redakce E15. „Krypto bych držel, nebo i dále přikupoval, samozřejmě za předpokladu, že v něm mám jen tolik peněz, že když o ně přijdu, nesníží to moji životní úroveň,“ doporučuje Lukáš Kovanda z Trinity Bank. Odborníci se nicméně zároveň shodují, že bitcoin je a bude vysoce rizikovou a nevyzpytatelnou investicí.

„Nestojí za ním žádná fundamentální hodnota, takže jeho tržní cena může kolísat zcela libovolně,“ říká Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank. „Tohle všechno ale každý skutečný investor do digitálních měn ví. Kdo ne a šel do bitcoinu jenom proto, že o něm Musk píše na Twitteru, je gambler, ne investor,“ uzavírá Kovanda.