Maďarské banky převedou na forinty i spotřebitelské úvěry v cizích měnách

forinty,

forinty, Zdroj: Egrian, wikimedia

Spotřebitelské úvěry, které si Maďaři v minulosti vzali v cizích měnách, budou muset banky převést na forinty. Rozhodla o tom maďarská vláda. Loni banky musely převést za značných ztrát na forinty rozsáhlý objem devizových hypoték, to ale nakonec zachránilo dlužníky i věřitele před těžkými dopady dramatického zpevnění švýcarského franku z počátku roku.

Ministr hospodářství Mihály Varga uvedl, že 229 tisíc úvěrových smluv v cizích měnách o celkové hodnotě asi 305 miliard forintů (zhruba 27 miliard korun) se převede na domácí měnu v aktuálním tržním kurzu. Většinu z těchto půjček banky poskytly ve švýcarských francích.

Po této operaci se podíl devizových úvěrů na celkovém objemu bankovních úvěrů pro drobné klienty sníží na tři procenta z 54 procent v době před převody. Celý proces by měl být uzavřen zhruba do konce tohoto roku, dodal Varga podle agentury Reuters.

Dlužníci navíc dostanou slevy v úhrnné hodnotě asi 31 miliard forintů jako částečnou kompenzaci za oslabení kurzu forintu. O náklady na tuto úlevu se podělí vláda s bankami, které si pak odpuštěnou sumu budou moci odepsat z daní.

Vláda o tomto kroku jednala s domácí bankovní asociací a s centrální bankou. Šéf centrální banky György Matolcsy sdělil, že jeho instituce zajistí komerčním bankám devizy potřebné k uskutečnění převodů.

Pod Orbánovou vládou banky utrpěly ztráty

Vedle domácích institucí a rakouských bank Erste a Raiffeisen působí v Maďarsku také belgická KBC nebo italské finanční domy UniCredit a Intesa Sanpaolo. Banky v Maďarsku dosahovaly v minulém desetiletí vysokých zisků, od roku 2010 je však vláda Viktora Orbána zatěžuje sektorovými daněmi a dalšími náklady. Kvůli nucenému převodu devizových hypoték na forinty musely banky v zemi utrpěly vesměs vysoké ztráty.

Maďaři i lidé v jiných zemích střední a východní Evropy si před příchodem finanční krize vzali velké množství půjček v cizích měnách, aby využili nízkých úrokových sazeb v zahraničí. Pozdější oslabení domácích měn však splácení těchto úvěrů prudce prodražilo, což dotlačilo řadu dlužníků do platební neschopnosti a způsobilo potíže ekonomikám.

Polský parlament nyní projednává zákon o převodu hypoték ze švýcarských franků na zloté, který bude banky stát miliardy zlotých.

Pro Polsko je to před říjnovými volbami politicky citlivý problém, protože švýcarská měna zpevnila od krize vůči zlotému o 80 procent, takže dlužníci nyní musejí splácet ve zlotých mnohem vyšší sumy. Šéf polské centrální banky Marek Belka tento problém v červnu označil za „časovanou bombu“.