Memento ztráty na zápěstí. Investiční hodinky z druhé ruky prodělaly desítky procent

Luxusní hodinky ve výloze Pařížské ulice

Luxusní hodinky ve výloze Pařížské ulice Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Hodinky Rolex
Hodinky Rolex
3
Fotogalerie

Spektakulární investiční hit posledních let v podobě luxusních hodinek kultovních značek skončil. Index WatchCharts Overall mapující šest desítek modelů takzvaně z druhé ruky, které bývají nejčastěji terčem spekulativních nákupů, klesl za poslední rok zhruba o sedmnáct procent. Z vrcholu hodinářské horečky na jaře loňského roku tak už tikající investice připravily své kupce o téměř čtyřicet procent. Ceny některých modelů hodinek se přitom na sekundárním trhu, kde se obchodují použité stroje, pohybovaly v posledních letech dokonce vysoko nad cenami těch nových. Podle odborníků se tak ceny hodinek dostávají „zpátky do reality“.

„Stačí relativně malý vzestup poptávky a ceny se nesmyslně zvýší. Konce pak ale bývají hořké. Propad cen ukazuje, že módní trendy nejsou úplně vhodnou investicí pro nezkušeného investora,“ říká analytik investiční společnosti Fichtner Tomáš Tyl.

Ceny hodinářských „ojetin“ vystoupaly před půldruhým rokem na svůj absolutní vrchol. „Tehdejší bublinu využila řada investičních hráčů, kteří začali hodinky skupovat. Nyní se dostávají zpět na trh, ale bohatství lidí mezitím od pandemie primárně kvůli inflaci výrazně kleslo,“ připomíná současnou podstatně horší koupěschopnost ekonom společnosti XTB Štěpán Hájek.

Jak uvádí znalec luxusu a šéf společnosti Col de Bonte Vladan Hájek, investoři do hodinek se prakticky výhradně zajímají o modely tria značek Rolex, Patek Philippe a Audemars Piguet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!