Nejlevnější z drahých. Akcie Alphabetu lákají cenou a vyhlížejí své výsluní

Akcie Alphabet, majitele Googlu, za uplynulý rok vydělaly přes padesát procent.

Akcie Alphabet, majitele Googlu, za uplynulý rok vydělaly přes padesát procent. Zdroj: profimedia.cz

Co spojuje byznys výtahářů z amerického Otisu, fastfooderů z McDonald’s a inženýrů z Googlu? S trochou nadsázky lze říct, že investoři aktuálně vnímají akcie těchto tří firem zhruba stejně sexy. Dolar jejich zisků totiž nyní na burze shodně nakupují za cenu 27 dolarů. Akcie Alphabetu patří mezi sedmičku nejsledovanějších technologických akcií světa vzletně nazývanou jako Magnificent Seven. Za uplynulý rok dokázaly investorům vydělat přes padesát procent a za poslední dekádu čtyři sta procent. To není špatný výsledek, zároveň je ale z oné sedmičky v obou disciplínách nejslabší a část investorů kolem jeho akcií našlapuje po špičkách. Výsledkem je, že Alphabet je momentálně nejlevnější akcií z Velké sedmy a investoři si pokládají otázku, zda stojí za hřích. Významný milník pro akcii přitom nastane již za necelé dva týdny.

„Technologický gigant Alphabet je nejvíce podceňovanou firmou v oblasti umělé inteligence a může udělat ze zainteresovaných firem největší pokrok,“ soudí analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Integrace AI podle něho může podtrhnout jeho dominantní pozici na trhu.

Alphabet je momentálně podle své hodnoty na burze atakující 1,8 bilionu dolarů čtvrtou největší společností na světě. Pro představu to odpovídá dvacetinásobku na letošek plánovaných výdajů českého státního rozpočtu. Na burze je přitom Alphabet víceméně technologickou popelkou, která nikdy nezískala punc kultovního zboží jako její slavnější burzovní soukmenovci typu Amazonu či Nvidie. Přesto jsou její akcie momentálně poblíž historického vrcholu.

Letos hraje do karet majiteli Googlu hned několik významných faktorů, a to olympijské hry, fotbalové Euro nebo americké prezidentské volby. „Útraty za reklamy tak mohou být rekordní a Alphabet je v ideální pozici, aby z toho vytěžil co nejvíce,“ soudí analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!