Nové ceny za proud příští rok nebudou, Vitásková tarify přepracuje

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: CTK

Nová podoba regulovaných cen elektřiny nebude platit od začátku příštího roku a nejspíš ani od roku 2018, tvrdí předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Navržený systém vypočtu tarifů, který by podle studie EGÚ Brno zdražil elektřinu o více než tisíc korun za rok jedenácti procentům odběrných míst, hodlá Vitásková přepracovat.

Tentokrát však již plně v režii ERÚ. Řídící výbor, který pod vedením úřadu systém připravoval a jehož členy byli zástupci ministerstva průmyslu i energetických firem, šéfka ERÚ rozpustila.

Nový systém měl platbu za služby distribuční soustavy odvozovat zcela od hodnoty jističe nebo rezervovaného příkonu. Měla to být cena za připravenost sítě dodat spotřebiteli v daný okamžik dohodnuté maximální množství elektřiny bez ohledu na skutečnou spotřebu. Dnes se za provoz sítě platí podle reálně odebraného množství elektřiny. Ti s vysokou spotřebou tak dotují připojení pro ty s nízkou spotřebou.

Zadání pro zpracování nového systému vyplývalo z Národního akčního plánu pro chytré sítě, který vláda schválila loni v březnu. Náklady na distribuci se měly rozdělit spravedlivě podle požadavků odběratelů na síť. Sociální dopady nového výpočtu měl řešit sociální systém.

Narhované tarify, které by 11 procent odběrných míst zdražily elektřinu o více než tisíc korun ročně, chce ERÚ přepracovat.

MPO nyní tvrdí, že čtyřicítka expertů, kteří tarifní systém připravili, požadavky akčního plánu nesplnila. Odklad platnosti nových regulovaných cen přivítal premiér Bohuslav Sobotka, který s ministrem průmyslu Janem Mládkem nový systém označoval za sociálně nespravedlivý.

Jaký poměr mezi platbou za jistič a podle odběru mohou domácnosti a malé firmy v budoucnu čekat, zatím Vitásková neumí říct. „Vyjádřím se po dvou měsících, až budeme mít první výsledky z konzultačního procesu. Možná se platba za distribuci nebude od velkosti jističe odvíjet,“ říká předsedkyně ERÚ.

Kritérium, jaké rozdělení ceny za distribuci mezi fixní a variabilní platbu je správné, neexistuje. „Je to jen na posouzení regulátora, co je ještě sociálně únosné. Posun k platbě za jistič je ale žádoucí. Systém se může měnit postupně,“ vysvětluje Jiří Gavor, jednatel poradenské společnosti ENA. Spotřebitelé si na komfort dobrého připojení za nízkou cenu zvykli. U novostaveb se navíc automaticky instalují třífázové jističe, které by v původně navrženém systému byly drahé.