Omezení těžby ropy spustilo zátah na akcie těžařů, investoři vydělali nejvíce od ledna

Těžba ropy v Kalifornii (ilustrační foto)

Těžba ropy v Kalifornii (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

těžba ropy v Arktidě
těžba ropy
Těžba ropy
těžba ropy v Jižním Súdánu
Těžba ropy (ilustrační foto)
8
Fotogalerie

Nejsilnější nákupní vlnou od letošního ledna ocenili investoři akcie lídrů ropného byznysu poté, co kartel OPEC oznámil dohodu o snížení těžby. Hodnota největších hráčů v branži vyrostla během jediného dne na burze v průměru o čtyři procenta. 

Dlouhodobější sázky na ropné akcie prý ale podle expertů smysl zatím nedávají. Suroviny je na světovém trhu přebytek, v záloze prý navíc čekají nevyužité kapacity v USA.

Sedm centů z každého vsazeného dolaru brali během středeční noci spekulanti na růst akcii ConocoPhillips. Burzovní hodnota zámořského ropného giganta povyrostla o tři a půl miliardy dolarů. Zhruba o čtyři procenta si polepšili i akcie dalších velkých hráčů, jako Royal Dutch Shell, BP nebo Exxon Mobil.

Země OPEC se v noci na čtvrtek poprvé po osmi letech dohodly na omezení těžby ropy na 32,5 až 33 miliónů barelů denně. „Těžba se sníží jen o jedno až dvě procenta, jde tedy spíše o symbolický krok,“ uvádí analytik BH Securities Martin Vlček s tím, že ceny ropy, určující výkon akcií ropného byznysu, další růst nečeká. „Po šestiprocentním cenovém skoku ropy předpokládám během pár dní opětovný pokles cen,“ dodává Vlček.

Akcie těžařů tak zřejmě opět utrpí. „Nejasnost dohody a nejistota ohledně jejích detailů spekulanty velmi rychle přesvědčí o tom, aby vybrali zisky a stáhli se z trhu,“ soudí analytik singapurské firmy Energy Aspects Vivendra Chauhan pro agenturu Reuters. Další impuls pro ropný trh přinesou jednání OPEC v listopadu. „Připojí-li se Rusko, mohly by se ceny ropy vrátit na červencové hodnoty,“ soudí analytik Saxo Bank Ole Hansen.

Ropa tehdy atakovala cenu 50 dolarů za barel. Tento kurz je prý pro příští měsíce stropem, otevřel by totiž ropné kohouty amerických těžařů. Těch se dohoda OPEC nijak netýká, dodatečné dodávky na předimenzovaný světový trh s ropou by zato podstatně omezily prostor pro další růst cen.

Zhruba desítku dolarů navíc za barel ropy pak očekávají v prvním pololetí příštího roku jako výsledek dohody analytici Goldman Sachs. V létě by si tak barel suroviny sáhl na ceny kolem 56 dolarů.