Palmový olej zdražuje, na vině je klima

Palmový olej vyrýběný z plodů palmy olejné je ceněný produkt, pro někoho však spíše smrtonosný

Palmový olej vyrýběný z plodů palmy olejné je ceněný produkt, pro někoho však spíše smrtonosný Zdroj: Profimedia.cz

Indonésané se snaží o záchranu opic, které bojují s ohni i samotnými plantážemi na pěstování palmy olejné
Indonésané se snaží o záchranu opic, které bojují s ohni i samotnými plantážemi na pěstování palmy olejné
Palmový olej vyrýběný z plodů palmy olejné je ceněný produkt, pro někoho však spíše smrtonosný
Uhynulý slon v Indonésii
Pomoc pro Indonésii podpořil i Leonardo DiCaprio
15
Fotogalerie

Celospolečensky kontroverzní palmový olej, který se získává lisováním z oplodí tropické palmy olejné, zaznamenal ve druhém pololetí minulého roku prudký růst cen.

Zatímco ještě počátkem listopadu vyšlo deset kilogramů palmového oleje na 520 indických rupií, nyní je to více než 580 rupií (přibližně 220 korun). „Hlavním důvodem ke zdražení byl El Niño efekt, který kvůli výraznému suchu zásadně snížil loňskou sklizeň a způsobil snížení světových zásob,“ uvádí analytik Richard Miřátský z Komerční banky. Produkce v Indonésii, která je největším světovým výrobcem palmového oleje, tak kvůli počasí poklesla o půl milionu tun na 32 milionů tun.

Palmový olej je přitom zásadní především pro indonéskou oblast Sumatry, kde se nachází téměř 70 procent palmových plantáží, které vytvářejí miliony pracovních míst. Společně s Malajsií, která je dvojkou v produkci, tak tamní pole generují 85 až 90 procent světové výroby.

Malajsijští vládní představitelé si ale růst cen pochvalují. „Věřím, že drobní zemědělci budou mít prospěch z růstu příjmů, který způsobily vyšší ceny. Peníze by měli uložit, aby mohli vykrýt období, kdy dojde k poklesu cen. Nechceme, aby k tomu došlo, ale pokud se tak stane, drobní zemědělci jsou připraveni,“ řekl Datuk Seri Ahmad Hamzah, který předsedá vládnímu Úřadu pro palmový olej.

Další vývoj cen by měl být ovlivněn pokračující nepřízní počasí, k poklesu tak dojít nemusí. „Zatímco poptávka po palmovém oleji, který se hojně využívá hlavně v potravinářství a kosmetice, výrazně roste ke konci roku, nepříznivý vliv počasí na úrodu, produkci a zásoby bude pokračovat i v začátku tohoto roku, což bude vytvářet pokračující tlak na cenu této komodity,“ dodává Miřátský.