Čína propadla avokádu, poptávka po „symbolu luxusu“ rychle roste

Avokádo

Avokádo Zdroj: Quinn Dombrowski, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Pěstování hruškovce
Hruškovec přelahodný s plody avokáda
Avokádo, plody Hruškovce přelahodného
Avokádový sad v Kalifornii
5
Fotogalerie

Avokádo je v západním světě hitem už několik let. Už tak silnou poptávku ale razantně začala zvyšovat Čína. Pro tamní spotřebitele se avokádo stalo symbolem západního luxusu.

V minulosti bylo avokádo výsadou především lidí v největších čínských městech. Nyní spotřeba avokáda rapidně roste po celé zemi. Jak uvádí Producereport.com, dovoz plodů do Číny mezi roky 2014 a 2015 vzrostl o rekordních 375 procent.

"Dovoz avokáda do Číny činil několik let zhruba 150 tun ročně, tedy množství, které se vešlo do sedmi kontejnerů. V roce 2013 ale import vzrostl na 50 kontejnerů, o rok později na 200 kontejnerů. A v roce 2015 dosáhl dovoz už objemu 750 kontejnerů," shrnuje překotný vývoj Juan Enrique Lazo z chilské organizace Hass Avocado.

"Číňané sledují západní trendy," popisuje Brian Gomez, viceprezident Greenfruit Avocados. "Je evidentní, že bohatnoucí čínští spotřebitelé okoukali to, co jedí Američané a Evropané," uvádí Gomez. "Avokádo je v Číně považované za top potravinu," podotýká manažer Yi Chen z čínské metropole Šen-čen. "Když si koupíme avokádo, kupujete si především pocit luxusu," dodává.

Růst o 200 procent ročně 

Rostoucí poptávka pochopitelně vyvíjí tlak na exportéry po celém světě. Jen dovoz z Mexika, velmoci produkující největší množství zmíněné plodiny na světě, roste tempem o 200 procent ročně. K Mexiku se přidávají další pěstitelé. Dodavatelské trasy do Číny otevřeli také producenti z Peru a Chile. Lukrativní čínský trh přitahuje také menší pěstitele z Jižní Afriky, Nového Zélandu nebo Spojených států.

Pěstování avokáda přímo v Číně se nedaří, v zemi existuje jen pár drobných pěstitelů. Současný trend by ale mohl situaci změnit. "Čínská vláda určitě podporuje rozvoj místní produkce. Vláda by tak mohla mít zájem pomoci lokálním pěstitelům, protože lokální produkce bude bezpochyby levnější a sníží cenu," uvedl analytik Thibaud Andre z Daxue Consulting.

Cena avokáda v Číně se už delší dobu pohybuje kolem 2,26 dolaru za kus (zhruba 58 korun). Pro ilustraci tolik v Číně stojí půl kila kuřecích prsou nebo 1,5 litru lokálního piva.

Mexiko: více avokáda, méně lesů

Avokádo, charakteristicky zelenohnědý plod stromu hruškovce přelahodného, pochází z oblastí dnešního Mexika. Tamní obyvatelé znají tuto chuťově nezaměnitelnou plodinu tisíce let. Jestliže se v roce 2013 po celém světě snědlo na 4,7 milionu tun avokáda, z Mexika pocházela celá třetina produkce.

Je to ale právě Mexiko, které kvůli popularitě avokáda stojí před ekologickou hrozbou. Rostoucí poptávka po avokádu totiž výrazně ovlivňuje rychlost deforestace v zemi. Jak v srpnu napsala agentura Associated Press, pěstování hruškovce přelahodného způsobilo v letech 2000 až 2010 likvidaci 690 hektarů lesů. "Dokážete si představit, jaký dopad teď na celý trh bude mít čínská poptávka?" ptá se guvernér mexického státu Michoacán de Ocampo Silvano Aureoles Conejo.

Kromě Mexika se avokádo pěstuje také v Dominikánské republice, Chile, Brazílii, Kolumbii, Peru, ale například i v Keni, Rwandě, Indonésii nebo v Kalifornii v USA. V Číně avokádo znají od 20. let 20. století. Snahy pěstovat avokádo ve velkém ale končily nezdarem, jak ve své zprávě uvádí Organizace pro výživu a zemědělství (FAO).