Plyn za dva měsíce zdražil o desetinu, zvyklostem navzdory

Plynový hořák, ilustrační foto

Plynový hořák, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Skoro o desetinu podražil zemní plyn na evropských burzách od začátku června. Přitom podle zažitých zvyklostí by tímto tempem měla cena klesat. Dlouho se zemní plyn oceňoval podle ropy. Tato vazba je však stále volnější, neboť se ruským exportním společnostem nevyplatí. Což potvrzuje i letošní léto. Ropa je od června levnější o devět procent, ale plyn vytrvale roste.

„Jsme svědky zajímavého úkazu. Když jde cena ropy nahoru, tak jde i cena plynu nahoru, ale když cena ropy klesá, plyn zlevňuje jen neochotně a jen symbolicky,“ říká Ludvík Baleka, ředitel obchodního úseku českého těžaře a obchodníka s plynem MND. Ještě na jaře se zdálo, že plyn by měl v létě ropu spíše podstřelit.

Důvodem je nejenom snaha těžebních společností zvýšit své zisky, protože vazba na ropu se jim přestává vyplácet, ale podle analýz plynárenského gigantu RWE také plnění evropských podzemních zásobníků. Země s největšími kapacitami – Německo, Itálie, Francie, Rakousko a Velká Británie – mohutně do podzemí pumpují plyn na zimu. Denně podle statistik organizace GIE v podzemí zmizí 210 milionů metrů krychlových, což je necelá pětina průměrné evropské denní spotřeby.

Vztah plynu a ropyVztah plynu a ropy | E15

„I když po zimě zůstaly zásoby plynu na vysoké úrovni, vtláčení dává při dnešních cenách ekonomický smysl. Budoucí ceny jsou výše než ceny spotové,“ uvádí za ČEZ jako největšího alternativního dodavatele plynu jeho mluvčí Barbora Půlpánová. Jarní propad cen plynu až na 12 eur za megawatthodinu obchodníky nejspíš vystrašil tak, že teď nervózně reagují na každou negativní informaci.

„Trh velmi citlivě vnímá například odstavení největšího zásobníku plynu Rough v Anglii do konce března 2017, snížení těžby z ložiska v Groningenu, odklonění LNG z Evropy do Egypta, více odstávek v Norsku, než bylo plánováno,“ uvádí Baleka.
Pro koncové zákazníky nynější vlna zdražování zatím neznamená vidinu dražších účtů za plyn v příští topné sezoně. I při stávajících cenách je meziročně plyn na velkoobchodních trzích o 18 procent levnější.