Po návratu Pirelli na burzu ztratí Číňané nad firmou kontrolu

Super zakázka. Za kompletní zajištění vývoje,výroby a logistiky pneumatik pro F1 dostáváPirelli od FIA přibližně devět milionů eur ročně

Super zakázka. Za kompletní zajištění vývoje,výroby a logistiky pneumatik pro F1 dostáváPirelli od FIA přibližně devět milionů eur ročně Zdroj: Pirelli

Pirelli
Burza, Miláno
Dražba Kalendáře Pirelli
Pirelli (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Čínská státní společnost China National Chemical Corporation (ChemChina) se v rámci návratu výrobce pneumatik Pirelli na milánskou burzu vzdá své kontroly nad tímto italským podnikem. Oznámil to nyní ředitel Pirelli Marco Tronchetti Provera, podle kterého se tak ChemChina snaží demonstrovat, že Peking při investování v Evropě sleduje komerční, nikoli politické zájmy.

 

Akcie Pirelli byly staženy z milánské burzy v roce 2015 poté, co ChemChina získala 65procentní kontrolní podíl v jediném majiteli Pirelli, investiční firmě Marco Polo International. Předtím se na burze s akciemi Pirelli obchodovalo od roku 1922.

Po primární emisi akcií Pirelli, se kterými by se na burze mohlo začít znovu obchodovat už 4. října, by se měl podíl firmy ChemChina snížit na 45 až 46,7 procenta. "Souhlasili se všemi podmínkami týkajícími se vedení podniku, které jsme navrhli," řekl na adresu čínské firmy Tronchetti Provera. "Chtěli ukázat, že jejich investice je finanční a respektuje autonomii a odpovědnost managementu a hlavně menšinové vlastníky," dodal.

Číňané se vzdávají majority v době, kdy v Evropě narůstá ostražitost před jejich investicemi, napsala agentura Reuters. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker minulý týden navrhl, aby se Číně na starém kontinentu omezila možnost nákupu firem v oblasti infrastruktury, pokročilé technologické výroby a energetiky.

V Marco Polo International drží ještě 22,4procentní podíl Camfin, italská holdingová firma, jejímiž investory jsou Tronchetti Provera a italské banky UniCredit a Intesa Sanpaolo. Zbytek akcií patří fondu napojenému na ruskou ropnou firmu Rosněfť. Také podíl společností Camfin a Rosněfť má po návratu Pirelli na burzu klesnout.

Pirelli, jenž je pátým největším výrobcem pneumatik na světě, nabídne v rámci primární emise 40 procent svých akcií. Firma doufá, že touto cestou získá na burze až 3,3 miliardy eur (přes 86 miliard korun).