Tesla naráží na svůj strop. Hodnota jejích akcií prudce padá

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
Čínská továrna Tesly
Tesla
5
Fotogalerie

Nárůst akcií automobilky Tesla dosáhl svého maxima. Alespoň dočasně. Během středečního obchodování odepsaly téměř dvacet procent hodnoty.

Jedna akcie se na konci středečního obchodního dne prodávala za 735 dolarů. Včera přitom Tesla poprvé překonala hranici 900 dolarů (přes 20 tisíc korun) za akcii. V předcházejících šesti dnech tržní hodnota společnosti vzrostla o 40 procent.

K ochlazení dochází poté, co analytici společnosti Canaccord Genuity vydali doporučení akcie Tesly držet a nepřikupovat, připomíná agentura Bloomberg. Důvodem k takovému kroku je prý kromě přehřátí ceny aktiva i obava z toho, jak situace kolem šíření nákazy koronavirem dopadne na fungování výrobního závodu Tesly v Šanghaji.

„Prasknutím bubliny bych to nenazýval, dokážu si představit, že ještě k jednomu výstřelu nahoru dojde," uvedl v odpoledním vysílání ČT24 hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Akcie Tesly v posledních dnech těžily z dobrých hospodářských výsledků. Firma minulý týden oznámila, že ve čtvrtém kvartálu vydělala 105 milionů dolarů (2,4 miliardy korun), a vykázala tak druhý čtvrtletní zisk za sebou.

K růstu akcií přispěla rovněž pondělní zpráva, že společný podnik Tesly na výrobu baterií s japonskou firmou Panasonic poprvé dosáhl čtvrtletního zisku.

Někteří investoři poukazují na podobnost s dřívějším prudkým růstem kybernetické měny bitcoin. Hodnota btcoinu se koncem roku 2017 vyšplhala na téměř 20 tisíc dolarů. Za pouhý měsíc se pak ale propadla o 65 procent a do konce roku 2018 sestoupila pod 4000 dolarů, připomíná CNBC.

Sledujte aktuální hodnotu akcií Tesly: