První pololetí dalo investorům slušně vydělat. Zbytek mají v rukou centrální bankéři

Muž na procházce po newyorské Wall Street

Muž na procházce po newyorské Wall Street Zdroj: Reuters

Až stovky procent na kryptoměnách, vysoké desítky procent na komoditách a výnosy z akcií, které rozhodně neurazí. Uplynulé pololetí na finančních trzích bylo s trochou nadsázky fenomenální a prodělat znamenalo buď dobrovolně šlápnout do očividné pasti, anebo se nechat svést ke zběsilému každodennímu obchodování.

Profil úspěšného investora prvního pololetí byl navíc jasně čitelný. Ofenzivnější hráč sázející na masivní postpandemické oživení spojené s dominantním tématem první poloviny roku, tedy růstem cen. V důsledku její mytizace ovšem mohli burziáni na nákupech mírně přestřelit. 

„V důsledku globální euforie z naplněného očekávání znovuotevření ekonomik a pokroku očkování zaznamenala většina tříd aktiv tak výrazné zisky, že v některých případech lze pochybovat o jejich udržitelnosti,“ řekl deníku E15 portfolio manažer Generali Investments CEE Marco Marinucci.

Aktiva napříč směry podporovala ve všech pádech skloňovaná hrozba zrychlení inflace. „Úspěch slavil takzvaný reflační trade, z něhož profitovaly akcie, komodity i nemovitosti,“ říká předseda Asociace pro kapitálové trhy Martin Rezáč.

Tematický primariát inflace ovšem vystřídá ve zbytku roku harmonogram zdražování peněz. „Ekonomické stimuly v některých státech již přesahují zdravé úrovně a pro druhou polovinu roku bude dominantní měnová politika centrálních bank. Zejména americký Fed může trhy překvapit zpřísněním politiky dříve, než je konsenzus,“ dodal Marinucci. Právě vnímání tempa utahování měnových politik bude podle ekonomů pro zbytek roku limitem růstu cen rizikových aktiv.

Do druhého pololetí vstupují se zdviženou hlavou zejména ti investoři, kteří se v prvním pololetí dokázali svézt na vlně boomu především energetických komodit a kovů. Komoditní index S&P GSCI hovoří jen za letošek v průměru o takřka třicetiprocentním růstu cen, výrazně nadprůměrně vydělali investoři na ropě a plynu, ale také třeba na vepřovém.

„Sázce na primární zdroje typu průmyslových a zemědělských komodit pomohl rychlejší růst poptávky, než se čekalo, ale stejně tak nestíhající nabídka a doprava,“ připomíná analytik Patria Finance Tomáš Vlk. 

Komoditní trhy přitom až na zhruba pětiprocentní červnový cenový otřes odehrály před investory po celé pololetí vzhledem ke svému růstu poměrně stabilní růstový příběh. Kdo se spokojil s nižším, zato však bezpečnějším výnosem, vsadil na akcie.

„V prvním pololetí byl poměr výnosu k riziku nejatraktivnější u akcií. Nastalo jenom několik krátkodobých mírných poklesů ceny. Nejvíce se dařilo hodnotovým akciím, které v posledních letech zaostávaly za růstovými,“ říká ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. V samotném závěru pololetí se světové akcie pohledem indexu MSCI AC World dostaly po letošním zhruba dvanáctiprocentním růstu na historicky absolutní cenové maximum.

„Valuace za posledních několik čtvrtletí výrazně vzrostly, takže asi dává smysl nikam se příliš nehrnout. Pokud má však investor dostatečně dlouhý horizont a nakupuje kvalitní společnosti, vyšší valuace nejsou natolik vysoké, aby se nedaly částečně přehlédnout,“ říká analytik společnosti XTB Jaroslav Brychta. Akcie se v závěru pololetí částečně vrátily i do obliby drobných investorů, kteří po většinu roku spíše stranili spekulacím ve světě kryptoměn. 

Právě kryptoměny dokázaly i přes svůj květnový a červnový pád vygenerovat nejzajímavější procenta. Zatímco bitcoin vydělal investorům od počátku roku „jen“ zhruba pětinu, růstovým šampionem se stala globální kryptoměnová dvojka ethereum. Kdo koupil zkraje roku, je nyní na takřka trojnásobku investice. Na svém květnovém vrcholu přitom ethereum vydělávalo dokonce i více než 600 procent.