Restaurace Coloseum míří na burzu. Úpis akcií na trhu Start bude dostupný i menším investorům

Coloseum v Česku provozuje i kavárny řetězce Caffè Pascucci

Coloseum v Česku provozuje i kavárny řetězce Caffè Pascucci Zdroj: Facebook Coloseum

Společnost Coloseum, kterou v 90. letech založil podnikatel Jan Mužátko, chce na burze prodat akcie až za 150 milionů korun.
2
Fotogalerie

Zakladatel a většinový majitel řetězce restaurací Coloseum Jan Mužátko pošle v průběhu června svoji firmu na trh Start pražské burzy. Od investorů by chtěl na rozvoj a úhradu části dluhů, které kvůli pandemii narostly, získat minimálně vyšší desítky milionů korun. 

„Pandemii jsme přežili, máme připravených pět nových projektů, z toho tři se už rozvíjejí. Firma je schopná se rychle vrátit minimálně na čísla z roku 2019 i výš,“ řekl Mužátko v rozhovoru pro deník E15.

Objem emise je stanovený na 75 až 150 milionů korun, maximálně půjde o 38procentní podíl ve firmě. Primární veřejná nabídka bude dostupná i drobným investorům, minimální výše úpisu by se měla pohybovat okolo 20 tisíc korun. I po primární veřejné nabídce zůstane Mužátko většinovým akcionářem. Minoritní podíl už v současnosti drží finanční společnost Wood & Company.

V roce 2019 dosáhl obrat skupiny 352 milionů korun a Coloseum mělo téměř 400 zaměstnanců. V průběhu pandemie skončilo v Česku zhruba deset procent restauračních zařízení. Ostatním poklesly tržby o desítky procent. Rovněž skupině Coloseum spadly tržby až o dvě třetiny, byla nucena uzavřít několik provozoven a počet zaměstnanců se snížil o více než dvě třetiny.

„Obor je poškozený a bude trvat nějakou dobu, než se nadechne. A my chceme využít této chvíle k expanzi, máme know-how a potřebujeme zdroje na investice,“ podotýká. 

Do společnost Coloseum Holding nepatří jen stejnojmenné restaurace, ale také Pivovar Národní v Praze. Firma rovněž spravuje pražskou Občanskou plovárnu a má na starost občerstvení diváků v hokejových arénách v Liberci, Pardubicích a v Kladně. Součástí skupiny je také velkoobchod Pragogastro. A nedávno získala Coloseum Holding franšízu na provozování italských kaváren Caffé Pascucci v Česku.

Právě skutečnost, že obor gastronomie patřil mezi nejvíce zasažené pandemie, způsobila, že banky nejsou firmám z oboru příliš ochotné půjčovat. Navíc i Coloseum vyšlo z pandemie zadluženější. Nabrání dalších dluhů, například vydáním dluhopisů, tak nedávalo ekonomicky příliš smysl. I proto firma Coloseum zvolila cestu získání kapitálu prodejem akcí na burze.

Roli v rozhodnutí zalistovat akcie na burze hrály také marketingové důvody. „Když budete mít byznys na burze, tak je to forma marketingu. Můžete provázat investory se zákazníky,“ vysvětluje Mužátko.

Výsledný objem prodaných akcií bude samozřejmě záviset na zájmu investorů. Přece jen několik vln covidu celé odvětví tvrdě zasáhlo. Všechno špatné je však podle Mužátka k něčemu dobré. „Dva roky covidu nám ukázaly, kdo je z obchodních partnerů loajální, kdo není. Kdo je, či není partner. A druhá věc je, že během těch dvou let jsme firmu neuvěřitelně vyčistili a stabilizovali. Takže firma je připravená na startu a potřebuje jen ty správné tretry. A ty bez financí nezískáte,“ uvádí.

Pokud se primární veřejná nabídka vydaří, objeví se na pražské burze vůbec první firma z gastronomického sektoru. V zahraničí se přitom akcie společností z tohoto odvětví běžně obchodují. Za zmínku stojí namátkou třeba sítě rychlého občerstvení McDonald’s a Domino’s Pizza, kavárenský řetězec Starbucks či třeba na madridské a varšavské burze zalistovaná skupina Amrest Holdings. Ta provozuje po Evropě v rámci franšízy mimo jiné restaurace KFC a Burger King nebo zmíněné kavárny Starbucks.  

Jelikož nový kapitál bude určený primárně na úhradu dluhů a rozvoj firmy, nemohou zatím akcionáři počítat v nejbližších letech s dividendami. „Když se bude dařit, tak dividendy přicházejí v úvahu za tři čtyři roky. Záviset bude na ziskovosti,“ říká Mužátko. 

Právě nejistota ohledně budoucího vývoje hospodaření skupiny a celého odvětví dělá podle portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera z akcií Coloseum Holding rizikovější záležitost. „Je otázkou jak významným zotavením gastro projde a nakolik jej v delším období negativně ovlivní širší strukturální trendy nastolené pandemií,“ říká a upozorňuje, že je „ke smysluplné profitabilitě, resp. provoznímu cash flow se firma dopracuje až v roce 2024“.

„Pokud bych měl o investici teoreticky uvažovat, musela by být valuace skutečně extrémně nízká,“ konstatuje Pfeiler.

Coloseum Holding však není jedinou firmou, která letos vstupuje na trh Start pražské burzy. Uskuteční se také primární nabídky akcií slovenské metalurgické firmy Gevorkyan a výrobce klik a kování M&T. Tuzemští investoři tak mají z čeho vybírat.