Ropa atakuje čtyřletá maxima. Růst dlouho nevydrží, míní expertka

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: reuters

Ceny ropy v posledních dnech prudce rostou, během úterního rána dosáhly téměř nejvyšší hodnoty za poslední čtyři roky. Vzhůru je tlačí oznámení nových amerických sankcí proti Íránu a dohoda členů ropného kartelu OPEC s dalšími významnými producenty (OPEC+) o zastropování těžby.

Ropa Brent dosáhla ceny 81,39 dolaru za barel a přiblížila se tak pondělní hodnotě 81,48 dolaru, což je nejvyšší hodnota od listopadu 2014. Americká ropa WTI na budoucí dodání dosáhla hodnoty 72,18 dolaru za barel.

Trh tak reaguje na rozhodnutí USA omezit sankcemi vývoz ropy z Íránu. Zákaz vstoupí v platnost 4. listopadu a Washington tlačí na státy po celém světě, aby se k jeho bojkotu připojily. Některé evropské státy spolu s Ruskem nebo Čínou oznámily, že se k sankcím nepřipojí, přesto budou pro Irán představovat citelné omezení. „Írán přijde o značný objem vývozu, a vzhledem k neochotě OPEC+ zvýšit produkci nemá trh kapacity na to, aby tuto mezeru vyplnil,“ řekl agentuře Reuters Harry Tchilinguirian, komoditní stratég francouzské banky BNP Paribas.

Cen ropy Brent v posledním roce:

Brent Chart

Bank of America Merrill Lynch v reakci na poslední události upravila svou předpověď průměrné ceny ropy na příští rok. Dosud predikovala 75 dolarů za barel ropy Brent, nyní už počítá s cenou 80 dolarů. A například významní obchodníci s ropou Trafigura Group a Mercuria Energy Group předpokládají, že Brent se může brzy vyšplhat až na 100 dolarů za barel.

Takové předpovědi ale odmítá Janet Kong, šéfka asijského podnikání energetického gigantu BP. „Trh je zaměřený jen na úbytek barelů na straně nabídky,“ řekla agentuře Bloomberg. „Přehlíží se ale dopady americko-čínské obchodní války, jak to může zasáhnout globální ekonomiku a jak to může omezit čínský růst či regionální hospodářství v Asii,“ dodala s tím, že lze očekávat i pokles celosvětové poptávky. Růst cen ropy tak podle ní bude záležitostí jen několika měsíců.