Ropa Brent: Aktuální graf vývoje ceny ropy. Co ji ovlivňuje a jak se liší od WTI

Ropa Brent se těží se v oblastech v Severním moři. Její cena se přitom využívá k ocenění dvou třetin světových dodávek ropy, zejména v Evropě, Africe a na Středním východě.  (ilustrační foto).

Ropa Brent se těží se v oblastech v Severním moři. Její cena se přitom využívá k ocenění dvou třetin světových dodávek ropy, zejména v Evropě, Africe a na Středním východě.  (ilustrační foto). Zdroj: Paul Lowry CC BY 2.0 Flickr

Ropa, ze které se vyrábějí pohonné hmoty, plasty i některá léčiva, se na burze dlouhodobě těší zájmu investorů, a to navzdory výzvám souvisejících s uhlíkovou neutralitou. Jaký je rozdíl mezi ropou Brent a konkurenční WTI? Jak vypadá graf aktuální ceny ropy a jaká je výhledová prognóza do budoucna?

Ropa Brent se těží v Severním moři. Její cena se přitom využívá k ocenění dvou třetin světových dodávek ropy, zejména v Evropě, Africe a na Středním východě. 

Těžba ropy probíhá pomocí vrtů, které mohou být mořské či zemské. Při primární těžbě ropy se poměrně snadno vytěží asi 30 až 60 procent daného vrtu. V tento moment nejsou potřebné pumpy, tlak je dostatečný na vyvěrání, nebo se použije pomocný vrt, kterým se dodává potřebné médium.

Jakmile tento způsob nedostačuje, využije se sekundární způsob těžby, typicky těžba pomocí čerpání ropy. Tím lze získat zhruba dalších 10 až 20 procent. Pokročilejší způsob (terciální) pak vyžaduje snížení viskozity zbývající ropy pro její snadnější vyčerpání. Lze tím dosáhnout na dalších pět až patnáct procent, ale je to již velmi nákladné.

Těžba ropy závisí na jejích zásobách a na finančních nákladech. Pokud je cena ropy nízká, tak se sekundární a terciální těžba nemusejí vyplatit a zahájí se až v době, kdy cena ropy vzroste.

Aktuální cena benzinu a nafty >>>

Ropa Brent, nebo ropa WTI?

V souvislosti s ropou Brent je třeba zmínit také konkurenční WTI ropu (z anglického West Texas Intermediate), která se využívá při oceňování ropy ve Spojených státech. Oproti Brentu má relativně nízkou hustotu a obsahuje méně síry: ropa typu Brent obsahuje zhruba 0,37 procenta síry, zatímco WTI ropa má pouze 0,24 procenta síry.

Rozdílné je i místo obchodování. Severomořská ropa Brent se nachází na Mezinárodní ropné burze IPE v Londýně, WTI zase na chicagské komoditní burze Chicago Mercantile Exchange.

Velcí obchodníci s ropou v současnosti obchodují na trhu prostřednictvím takzvaných futures kontraktů. To jsou standardizované burzovní obchody, kdy si investoři k určitému datu v budoucnu za určitou cenu kupují ropu. Zajišťují si tak cenu ropy na mnoho let dopředu a chrání se proti krátkodobým výkyvům ceny. 

Pro ty, kdo si futures na ropu nemohou dovolit, existují také burzovně obchodované fondy (ETF). Nejoblíbenějším fondem pro investice vázané na ropu Brent je United States Brent Oil Fund (BNO), zatímco americké investorům vázané na ropu WTI může zajímat United States Oil Fund (USO).

Ropa Brent a WTI se historicky obchodovaly za podobnou cenu. Ceny obou druhů ropy se však začaly od sebe vzdalovat v roce 2011, kdy došlo k výraznému nárůstu zásob americké ropy WTI v Cushingu. Pozdější kolaps cen ropy a přizpůsobení amerického trhu většinu tohoto rozdílu smazaly, nicméně ropa Brent je dodnes na burze o něco dražší než ropa WTI.

GRAF: Cena ropy za barel

Cena ropy se obvykle udává v amerických dolarech za barel. Její vývoj za posledních deset let ukazuje následující graf:

Cenu této komodity ovlivňuje řada faktorů, například to, že proces těžby a rafinace surové ropy je velmi nákladný. Každý technologický pokrok i zpomalení procesu těžby tak mají přímý dopad na cenu ropy. Její hodnotu mohou ovlivnit i hlavní spotřebitelé, jako jsou Spojené státy nebo Čína, odkud přichází velká poptávka po surové ropě pro průmyslové využití. 

Ropa má historicky silnou závislost na vývoji ekonomiky. Kvůli takzvaným ropným šokům, zapříčiněným logistikou nebo politickou situací, roste poptávka po ropě nad nabídkou, a tudíž i cena ropy. Do výhodnosti také promlouvá aktuální kurz dolaru v poměru k měně.

V roce 2020 cena ropy z důvodu pandemie prudce klesla. V roce 2021 se však vrátila na původní hodnotu. Cenu ropy zásadně ovlivňuje i válka na Ukrajině.  Dražší ropa se pravidelně odráží i na cenách paliv na čerpacích stanicích.

Za nárůstem cen ropy stálo v roce 2021 v první řadě silné oživení globální ekonomiky, a tím pádem i poptávky po ropě a surovinách. Stoupající cenu ropy ovlivnila i zpráva o snížení ropných zásob ve Spojených státech.

Ropa Brent: co ovlivňuje cenu ropy?

Obecně by se dalo říci, že na cenu mají vliv tyto faktory:

  • Události související se zeměmi, kde se ropa těží a přes které se přepravuje
  • Ekonomická situace v USA
  • Ekonomická situace v Číně

V roce 2022 cena ropy prudce stoupla, na čemž má zásadní podíl konflikt na Ukrajině. Po zahájení útoku 24. února nejprve prudce rostla cena ropy. Spojené státy však na ropu těženou Ruskem uvalily 8. března embargo. Následný pád cen byl způsobený oznámením Mezinárodní agentury pro energii o uvolnění zásob. Rovněž státy OPEC Irák a Spojené arabské emiráty oznámily navýšení těžby.

Analytik Tomas Varga pro agenturu Reuters tehdy uvedl, že pokles cen lze vnímat i tak, že si mnozí investoři uvědomili, že americké embargo nebude mít na cenu ropy zásadní vliv. Události spojené s válkou mají na cenu ropy nadále vliv. Cena ropy se například zvýšila poté, co byl mimo provoz ropovod Družba přepravující ropu z Ruska přes území Ukrajiny mimo jiné i do Česka. Vliv mají i incidenty jako zasažení ropného tankeru u Ománu v listopadu, který cenu vyhnal vzhůru.

Poklesy cen v průběhu roku mají více důvodů. Jedním bylo zklidnění trhu v souvislosti s obavami o přerušení dodávek ropy z východu, dalším například silný dolar nebo zprávy o nárůstu zásob v USA, snížení ceny pak často iniciuje zhoršující se pandemická situace v Číně, která zároveň podnítí obavy týkající se nižší poptávky. 

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) od dubna 2022 několikrát snížila odhad růstu světové poptávky po ropě, jako důvody uváděla například inflaci a zvyšování úrokových sazeb, které negativně ovlivňují poptávku. Stejné důvody se obyčejně citují v posledních několika případech, kdy docázelo k růstu nebo naopak pádu cen.

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Prognóza ceny ropy

Začátek války na Ukrajině patřil ke zmíněným ropným šokům. Počáteční strmý růst cen vycházel z obav investorů, že ruský energetický sektor zasáhnou západní sankce, čímž se naruší dodávky ropy. Z toho vyplývající snaha vytvářet si ropné zásoby by pak přispívala k dalšímu zvyšování cen.

Rusko se podílí na globálních dodávkách ropy z deseti procent a je druhým největším producentem na světě. Analytici se nyní domnívají, že cena ropy se bude pohybovat kolem hodnoty 100 dolarů za barel, dokud do situace nezačnou výrazněji promlouvat alternativní zdroje například z amerických břidlic nebo z Íránu. Evropské státy svou závislost na Rusku postupně minimalizují. S uvalením byť i jen částečného evropského embarga se dá očekávat růst ceny.

Ropa však současně čelí i dalším zásadním výzvám, které mohou do budoucna ovlivnit její cenu. Řada vyspělých zemí se totiž zavázala k dosažení uhlíkové neutrality. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) minulý rok apelovala na investory, aby už nefinancovali nové projekty na dobývání ropy, zemního plynu a uhlí. 

Podle odborníků však potenciál ropy stále roste. Svět se sice dlouhodobě snaží spotřebu ropy omezit, v dlouhodobějším horizontu se však bude cena ropy zvyšovat. A to nejen kvůli nižším zásobám, ale i kvůli náročnější těžbě.