Ropa opět zlevňuje, zásoby navzdory sezóně rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Ceny ropy na světových trzích se vrátily k poklesu a odpoledne ztrácely kolem dvou procent. Obchodníci tak reagují na zprávy o zvýšení zásob ropy a některých ropných produktů, což zesiluje obavy, že na trhu je pořád příliš mnoho nadbytečné suroviny, po které zatím není poptávka.

Cena severomořské ropy Brent krátce po 17:00 SELČ odepisovala 2,2 procenta na zhruba 46,60 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela rovněž přes dvě procenta a nacházela se těsně pod 45 dolary.

Zásoby benzinu a destilátů v USA minulý týden podle vládních údajů nečekaně vzrostly, což má negativní dopady na marže rafinerií v době vrcholící letní motoristické sezony v USA, kdy je poptávka po pohonných hmotách největší. Podle obchodníků se v uplynulém týdnu dál zvyšovaly také zásoby ropy v klíčovém americkém překladišti Cushing.

Ceny ropy Brent v posledním roceGraphical visualization of market data.

Analytici investiční banky Morgan Stanley uvedli, že stále očekávají vyrovnání nabídky a poptávky na trhu do poloviny roku 2017. Dodali ale, že narůstají i rizika, která by mohla tento cíl ohrozit.

Pokus o převrat v Turecku trh ovlivnil pouze nepatrně. Bosporská úžina, kterou se přepravují zhruba tři procenta globálních dodávek ropy, hlavně z přístavů v Černém moři a oblasti Kaspického moře, byla po krátkém uzavření totiž znovu otevřena.