Sázka na Evropu se letos akcionářům vyplatila, na trhy se vrátil optimismus

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Letošní rok byl pro světové burzy skvělý. Americké trhy přidaly okolo třiceti procent, akcie evropských korporací posílily v průměru o pětinu a například pražská burza přinesla investorům zhodnocení ve výši téměř sedmnácti procent včetně vyplacených dividend. Vůbec nejvíc vydělaly burzy investorům v Rusku, Řecku a Rumunsku. „Je to všude pěkně zelené,“ komentuje vývoj Jan Pavlík, hlavní makléř J&T Banky.

Před rokem ovšem situace na kapitálových trzích tak veselá nebyla. Kvůli zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed totiž zažily americké burzy prudký propad, který se následně přelil do celého světa.

V letošním roce se však situace změnila a na trhy se vrátil optimismus. „Obrat centrálních bank je důvodem číslo jedna,“ zdůrazňuje portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler s tím, že Fed na konci minulého roku signalizoval tři až čtyři zvýšení sazeb během letoška, k čemuž však nedošlo. Kvůli obchodní válce mezi USA a Čínou naopak centrální bankéři sazby třikrát snížili, což zvýšilo rizikový apetit burziánů.

Nejvýnosnější burzovní trefou se proto staly ruské akcie, které po přepočtu na koruny posílily o více než padesát procent. Ruskou burzu následuje řecká s posílením o 44,7 procenta a Rumunská, kde akcie přinesly více než čtyřicetiprocentní zhodnocení. „Je to kvůli příklonu k většímu riziku. Investoři se více orientovali na země typu Řecka,“ dodává Pavlík. Podle něj vidí investoři v Rusku příležitost po výprodejích z předchozích let. Rusko navíc podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy dokázalo překonat dopad sankcí. „Museli více investovat mimo nerostné zdroje, což prospívá celé ekonomice,“ upozorňuje Kovanda. Podle Pfeilera akciím pomohla rovněž ruská centrální banka, která letos postupně snižovala klíčovou sazbu ze 7,75 na 6,25 procenta.

Tip: Spořáky nevydělávají. Začněte investovat ještě dnes. Stačí málo

Ke zhodnocení po přepočtu do korun přispěl i vývoj ruského rublu. „Je to třetí nejvíce posilující měna vůči koruně po ukrajinské hřivně a egyptské libře. Rubl posílil o 13,4 procenta,“ říká Kovanda.

Podobný příběh zažívá aténská burza, která v minulých letech zažila brutální propady. To se však změnilo. „Letos se zlepšil úvěrový rating země. Dostávají se z největších problémů,“ doplňuje Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti Fichtner.

Naopak nad výdělkem splakali investoři do zambijských, ghanských či argentinských akcií, kteří přišli o pětinu své investice. Africké země podle Pfeilera poškozuje vysoká inflace. Podle Kovandy navíc doplácejí i na nepříznivý vývoj na komoditních trzích. Argentina pak opět bojuje s krizí a trápí ji především odliv kapitálu.