Spojené státy vyvezly v listopadu nejvíc ropy v historii

Těžební věže v Kalifornii

Těžební věže v Kalifornii Zdroj: Arne Huckelheim via Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Vývoz ropy ze Spojených států dosáhl v listopadu rekordního maxima 501 766 barelů denně, a překonal tak dosavadní maximum z roku 1957. Proti předešlému měsíci se přitom objem exportu v průměru zvýšil o 126 tisíc denních barelů.

Listopadový vývoz byl nejvyšší od roku 1920, kdy se ve Spojených státech údaje o exportu ropy začaly oficiálně zveřejňovat. Spojené státy zavedly v 70. letech v reakci na arabské embargo zákaz vývozu své ropy a úřady od té doby povolují jen zvlášť schválený vývoz do Kanady a reexport.

Většina vyvezené ropy směřovala v listopadu do Kanady, kam se americký export zvýšil o 104 tisíc barelů na 455 tisíc barelů denně. Poprvé od ledna 2013 se vyvezla z USA ropa do Číny v objemu necelých 10 tisíc barelů denně. Další dodávky směřovaly do Singapuru a Švýcarska.

Ve Washingtonu se nyní diskutuje o zmírnění zákazu vývozu ropy. Těžební firmy žádají jeho zrušení, zastánci zákazu se ale obávají zvýšení domácích cen.

Tento argument ale podkopává nynější prudký propad cen ropy na světových trzích, který je mimo jiné důsledkem prudkého růstu americké těžby z břidlicových hornin a následného snížení dovozu ropy do USA. Vláda nedávno otevřela možnost vývozu lehce zpracované ropy, když specifikovala minimální stupeň úpravy, jímž musí surovina před vývozem projít.

Ilona Švihlíková: Nízké ceny ropy - kdo vydrží a kdo padne?