Správci burzovních indexů Stoxx vyhazovali firmy i nabírali zpět

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP/Aaron Favila

Strážci panevropských burzovních indexů Euro Stoxx 50 a Stoxx 50, které zahrnují cenné papíry padesátky největších společností na kontinentu, mají po srpnu jasno: Nokia a četné banky na tento parket nepatří, kdežto Volkswagen ano.

Úspěch největší evropské automobilky, jež se vrátí ve druhé polovině září, pro Německo znamená, že bude mít trio BMW, Daimler a Volkswagen jak v indexu Dax, tak v Euro Stoxx 50. Účast v první lize uhájila Deutsche Börse, přestože jí mnozí prorokovali opak. Německo má tak v Euro Stoxx 50 čtrnáct domácích aktérů.
Euro Stoxx 50, který je dceřinou společností Deutsche Börse, zveřejnil kritéria pro zařazení k tomuto barometru teprve v úterý.

Za důležitý ukazatel považuje podíl drobných akcionářů – zatímco až dosud se využívaly údaje z konce předešlého čtvrtletí, nově přicházejí ke slovu data zohledňující stav nejpozději ke 20. dni kalendářního měsíce před změnou rozhodnutí. Z listování odejdou například Alstom a Crédit Agricole. Pozorovatelé připomínají, že nejde o překvapení, protože s tímto sestupem počítali.

Ještě větší změny nastaly v indexu Stoxx 50, který zahrnuje také účasti podniků ze zemí, jež nepoužívají euro. Bič dopadl hlavně na finanční sektor. Padáka dostaly Société Générale, Intesa Sanpaolo a UniCredit. Stejný osud potkal finskou Nokii, ani tady nejde s ohledem na citelné zmenšení její tržní hodnoty o žádný šok.
Navrátilcem je potravinářský koncern Unilever, výrobce luxusního zboží National Grid a dodavatel technických a medicinálních plynů Air Liquide.